Blokkendoos gaat de lucht in

Advertentie

Eén van de pronkstukken van het Spoorwegmuseum, de Blokkendoos, krijgt een revisie van de wielstellen. Daarvoor moet de trein van zijn wielen getakeld worden. De werkzaamheden worden op 23 en 24 januari op het museumterrein uitgevoerd door de ongevallenploeg van ProRail en kraanverhuurbedrijf WIDO. De historische trein uit 1927 is de oudste nog rijvaardige trein van het Spoorwegmuseum. Bezoekers kunnen de werkzaamheden volgen vanaf het perron aan de overzijde op het museumterrein.
De wielstellen van de Blokkendoos ondergingen een aantal jaar geleden al een revisie. Er bleven echter problemen bestaan waardoor een nieuwe revisieronde noodzakelijk bleek. In de wiellagers is een vreemde niet traceerbare substantie aangetroffen die niet thuishoort in deze lagers. Om herkomst van deze substantie en mogelijke schade vast te kunnen stellen worden de draaistellen gedemonteerd, in een werkplaats onderzocht en indien noodzakelijk hersteld.
De Werkzaamheden

De werkzaamheden starten dinsdag 23 januari met het loskoppelen van de wielstellen. Woensdag 24 januari staat helemaal in het teken van het wisselen ervan. De firma WIDO zal met twee hijskranen de trein van zijn wielen takelen en de draaistellen op een dieplader plaatsen. Vervolgens worden er twee nooddraaistellen onder de trein geplaatst. Het werk wordt uitgevoerd door het Ongevallen team van ProRail en dient ook als oefening. De draaistellen gaan naar de firma Reuschling in Hattingen (D).