Blauwe Engel weer terug op het spoor

Advertentie

De Blauwe Engel, één van de rijvaardige historische treinen van Het Spoorwegmuseum, gaat op zaterdag 12 februari weer rijden. De NS41, zoals de trein officieel heet, was sinds 2009 uit de roulatie vanwege de inbouw van het veiligheidssysteem ATB. De eerste ritten worden op feestelijke wijze gevierd met muziek en acteurs in jaren ’50 kledij. Het Spoorwegmuseum viert die dag dat alle rijvaardige treinen van het museum weer inzetbaar zijn. Naast de Blauwe Engel zijn ook de Blokkendoos en de Muizeneus voorzien van ATB. Het Spoorwegmuseum rijdt ieder tweede weekend van de maand met historisch materieel onder de naam Heimwee Express.

De historische treinen van Het Spoorwegmuseum moeten van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat voldoen aan alle moderne veiligheidseisen. Dit betekent dat alle rijvaardige treinen voorzien moeten zijn van het veiligheidssysteem ATB. De ATB zorgt ervoor dat de trein automatisch tot stilstand komt als hij door een rood sein rijdt. De rijdende treinen van Het Spoorwegmuseum, die iedere maand als Heimwee Express ritjes maken in de regio Utrecht, zijn nu allen, voor zover dit nog niet aanwezig was in de trein, voorzien van ATB. Deze aanpassingen zijn mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij.

De Heimwee Express rijdt ieder tweede weekend van de maand voor de bezoekers van Het Spoorwegmuseum. Kaartjes zijn te koop in de museumwinkel en kosten €3,50 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen vanaf 4 jaar. Er zijn 5 historische treinen die als Heimwee Express rijden: Blokkendoos (Mat ’24), Muizeneus (Mat ’46), Hondekop (Mat ’54), Rode Duivel (Plan U) en Blauwe Engel (DE1).