Maandagmiddag 20 mei maakte de ‘Margraten’ – een van de 14 treinenstellen van Arriva met de naam van een culturele of historische bestemming in Limburg – een bijzondere rit van Maastricht naar Valkenburg. De ‘Amerikaanse Begraafplaats Margraten’, zoals de volledige naam luidt, is genoemd naar het grote militaire kerkhof uit de Tweede Wereldoorlog in deze gemeente. De Arrivatrein heeft ook een daarop gericht interieur. Speciale gast op deze reis was Cathy Bjornsgaard uit Seatle (VS), van wie een neef op Margraten begraven ligt.
In de trein hangt onder meer een portret van deze neef, Calvin Bjornsgaard. De jonge soldaat kijkt recht in de camera. Met ontroering herkende Cathy de foto, die ook bij haar grootmoeder in de kamer stond. De inrichting van het treinstel is geheel gericht op het herdenken van de gesneuvelden. Teksten en foto’s vragen aandacht voor de graven van de gevallen GI’s op Margraten. Op één van de opnamen vond de Amerikaanse gast zichzelf terug, toen zij een paar jaar geleden het graf van haar neef bezocht, samen met de Nederlandse familie Oude Nijhuis, die zijn laatste rustplaats adopteerde. Ook op de komende Memorial Day op zondag 26 mei is zij aanwezig. De aanstaande herdenking besteedt speciaal aandacht aan de vraag hoe de herinnering levend kan worden gehouden aan het offer dat de Amerikanen voor onze bevrijding brachten. Dit was ook de achtergrond om een Arriva-treinstel de naam ‘Amerikaanse Begraafplaats Margraten’ te geven, en daarin de spreuk ‘Time will not dim the glory of their deeds’ aan te brengen.
Veertien treinen
Toen Arriva in 2016 in Limburg van start ging werd een namenwedstrijd georganiseerd om vijftien nieuwe treinstellen namen te geven van interessante of belangrijke bestemmingen in het gebied. Uitgangspunt was dat Arriva de reiziger naar alle mooie plekken in Limburg brengt. Een deskundige jury selecteerde uit de talrijke inzendingen dertig namen, waarop Limburgse reizigers een stem konden uitbrengen. Tot nu toe werden 14 stellen genoemd naar bestemmingen die natuurlijke, culturele of historische waarde hadden. Het lag voor de hand dat ook het oorlogskerkhof ‘Margraten’ hierbij was.