Bespaar tijd én reis milieuvriendelijk met de trein door Europa

Advertentie

Het reizen met de trein in Europa is vaak sneller en milieuvriendelijker dan reizen met het vliegtuig. GoEuro heeft deze 15 routes onderzocht en bekeken wat de impact is op het milieu qua CO²-uitstoot en de hoeveelheid bespaarde energie per treinreis en dit vergeleken met vluchten. GoEuro is een reisplatform dat klanten helpt met het zoeken en boeken van treinen, bussen en vluchten in heel Europa.

Op 22 april was het Dag van de Aarde en daarom heeft GoEuro 15 verschillende routes in Europa onderzocht waar de trein sneller én milieuvriendelijker is dan het vliegtuig. Hierbij is uitgegaan van CO²-uitstoot en de hoeveelheid bespaarde energie per treinreis en dit vergeleken met vluchten.
Voor dit onderzoek is er gekeken naar factoren als; Hoe lang de reistijd is met het openbaar vervoer om vanuit het centrum naar het vliegveld van de desbetreffende stad te reizen, de gemiddelde check-in tijden per vliegveld en de tot vluchtduur in vergelijking met de treinreis over hetzelfde traject. De milieuvriendelijkste treinroute is München naar Wenen. De trein is 15 minuten sneller, maar verbruikt maar liefst 122.9 kilogram aan CO² minder en 49.1 literbrandstof minder dan het vliegtuig.
Vanuit Nederland is de route Amsterdam naar Parijs per trein het milieuvriendelijkst. Op deze route is de trein 0:42 minuten sneller dan het vliegtuig en wordt er 87.9 kilogram aan CO² en 29.4 liter aan brandstof bespaard. Ook de route Amsterdam naar Düsseldorf is zeer milieuvriendelijk. Tijdens deze reis is de trein aanzienlijk sneller dan het vliegtuig, dit scheelt maar liefst 1:01 uur en wordt er 85.2 kilogram CO² en 35.5 liter brandstof minder verbruikt. De derde Nederlandse route in de top 15 is van Amsterdam naar Brussel. Met deze treinroute bespaart men 1:39 uur, 78.9 kilogram CO² en 31.8 liter brandstof.  Het volledige onderzoek is te vinden op: www.goeuro.nl/treinen