Bert Haanstra trein opent Bert Haanstra Festival

Advertentie

Syntus eert Goorse filmmaker met ‘eigen’ trein. Donderdag 27 september a.s. wordt op het OV-station in Goor de ‘Bert Haanstra-trein’ onthuld. Tevens zal de trein op spectaculaire wijze het Bert Haanstra Festival openen. Dit gebeurt onder begeleiding van een fanfare en in het bijzijn van Haanstra’s zoons, Rimko en Jurre
Foto: Syntus-Jessica de Lepper
Openbaar Vervoerbedrijf Syntus heeft onherroepelijk haar naam verbonden aan de Achterhoek. Sinds 2004 is Syntus er ook in geslaagd haar naam te verbinden aan de streek West-Twente en rijdt Syntus met treinen en bussen in deze streek. De light-railtreinen (LINT 41) van Syntus zijn vernoemd naar bekende Nederlanders uit de streek waar Syntus actief is. Toen Syntus enige tijd geleden aan de mensen in Twente vroeg naar wie een treinstel vernoemd moest worden, koos de overgrote meerderheid naast Hennie Kuiper en Willem Wilmink voor Bert Haanstra. Een keus die Syntus van harte vorm geeft. Samen met Kunst en Cultuur Overijssel en theater de Reggehof is er een aantrekkelijk programma ontstaan ter ere van de in Goor opgegroeide filmmaker.

Na het binnenrijden van de trein om 19.06 en de officiëële opening van zowel de trein als het festival wordt het publiek uitgenodigd zich onder begeleiding van de fanfare naar het plein voor theater de Reggehof te begeven voor de wereldpremièère van Vers Glas. Cabaretier Andréé Manuel heeft nieuwe muziek gecomponeerd bij Haanstra’s film Glas en zal deze live uitvoeren. Onder begeleiding van zijn band zingt hij een Twents-Nederlands lied. Vervolgens wordt de film Fanfare getoond. Deze film staat nog altijd in de top tien van best bekeken Nederlandse films aller- tijden. Bij slecht weer zal het programma binnen plaatsvinden in de Reggehof. Dit programma is voor iedereen gratis toegankelijk.

Tot en met 31 oktober zullen in bijna alle Overijsselse filmhuizen, en op het Nederlands Filmfestival films van Bert Haanstra vertoond worden. Daarna volgt een landelijke tournee. Daarnaast is er een uitgebreid programma met filmvertoningen, filmeducatie en live-muziek.
Het volledige programma en actuele informatie is te vinden op de festivalwebsite www.berthaanstrafestival.nl