Belgische Kusttram 125 jaar

Advertentie

De feestelijkheden t.g.v. 125 jaar Kusttram Belgische Kust uit de startblokken. Op zaterdag 30 januari werd in Nieuwpoort (België), in aanwezigheid van minister Crevits, het startschot gegeven voor het project 125 jaar Kusttram. Dit jaar bestaat deze unieke Kusttramlijn immers 125 jaar en dat laten ze niet ongemerkt voorbijgaan. Dit jaar vinden verschillende evenementen plaats. Echt een rede om dit jaar de Belgische kust eens te bezoeken. Hieronder de hoogte punten van de feestelijkheden.
In het ‘‘Trammysterie’’ onder de naam ‘‘De Zaak Malchance’’ ga je aan de hand van vragen en spelletjes over het lokale kusterfgoed op zoek naar de dader van een onopgeloste moord, honderd jaar geleden.
Het boek ‘‘De Kusttram’’ geeft een veelzijdige kijk op de ontwikkeling van de kust. Deze publicatie wordt eind maart gelanceerd.
Bakens langs de kust en aan de tramhaltes informeren over de geschiedenis of de toekomst van de plek waar ze zich bevinden.
Tram in zicht, een overzichtstentoonstelling over de Kusttram, zal vanaf 12 juni tot 14 november lopen in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende. Pronkstuk is het koninklijk tramrijtuig van Leopold II.
Op de Zeedijk loopt tegelijkertijd een buitententoonstelling van Michiel Hendryckx, die de opdracht kreeg om het dagelijkse leven op en rond de Kusttram te fotograferen.
Verhalen, geschiedenissen en anekdotes over de Kusttram werden gebundeld in het project ‘‘Tramverhalen’’.
Op zaterdagnamiddag 12 juni rijden historische trams in konvooi van Westende naar Oostende in de ‘‘Tramparade’’.
In de oude stelplaats van De Panne gaat de tentoonstelling ‘‘Tram des tijds’’ door. In juli en augustus zijn daar tijdens de weekends een aantal oude Kusttrams te bewonderen.
Op 9 oktober binden we onze sportschoenen aan voor de Kusttramloop. We lopen de 10 mijl op het eerste tramtraject van Nieuwpoort en Oostende. Ook is er een loopwedstrijd van 6 kilometer.
Van 12 juni tot en met 30 september organiseren we de fotowedstrijd ‘‘Trammomenten’’.
Lees meer over 125 jaar Kusttram en de verschillende deelprojecten in de folder over 125 jaar Kusttram (pdf – 2,4 MB). Bron: de Lijn – Foto Oro/Knokke