Belgisch spoorwegerfgoed nu online

Advertentie

Alle collecties van spoorwegerfgoed bij de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) zijn vanaf heden online toegankelijk voor het publiek. Niet minder dan 12.000 museumfiches en 71.000 documenten zijn nu gratis te raadplegen. Het gaat daarbij niet alleen om gegevens over historische locomotieven en rijtuigen uit – bijvoorbeeld – het NMBS-museum, maar ook om diverse objecten, documenten, maquettes, gereedschap, foto’s, films affiches, postzegels, boeken, tijdschriften enzovoort. Iedereen kan de informatie inzien via de website.

printscreen van de site

De Erfgoeddienst van de NMBS heeft een groot aantal zeer uiteenlopende collecties onder zijn hoede. Een van de opdrachten van dit onderdeel van de Belgische Spoorwegen is het behouden en beheren als cultuurinstrument van het spoorwegerfgoed. Dit betekent – behalve het doen van onderzoek – het behoud en het toegankelijk maken van het historisch materiaal voor het publiek. Via het al genoemde adres trainworld.be, geeft – aldus de NMBS – een ‘duidelijke, gebruiksvriendelijke en ergonomische zoekfunctie’ toegang tot beknopte of uitgebreide informatie over een gewenst onderwerp. Het is ook mogelijk foto’s of digitale opnames te downloaden. Een geïnteresseerde kan tevens stukken selecteren en resultaten van een zoekopdracht printen of per e-mail versturen. De nieuwe databank is zowel in de Franse als in de Nederlandse taal beschikbaar.
Andere collecties
Het inventariseren en digitaliseren van het erfgoed was een werk van geweldige omvang, dat alleen kon worden uitgevoerd dankzij de waardevolle hulp van een twintigtal vrijwilligers.
Behalve de eigen verzamelingen, brengt de NMBS ook andere collecties, die iets met het spoorwegverkeer te maken hebben (gehad), onder de aandacht. Zoals stukken van het Instituut voor Financiële Archeologie, waarin verbindingen worden gelegd met de spoorhistorie. Opzet is in de toekomst nog meer soortgelijke partners erbij te betrekken. Ook bezoekers kunnen op hun beurt aan de databank bijdragen en aanvullende verhalen of informatie daarmee delen.
Iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Belgische Spoorwegen kan op werkdagen bovendien terecht op het Documentatiecentrum van de NMBS in de Frankrijkstraat 85, 1060 Brussel op een steenworpafstand van het station Brussel Zuid. Het is wel nodig tevoren aan afspraak te maken via het e-maladres doccenter@nmbs.be !

Foto’s Hans van Lith (bron NMBS)

Fotobijschriften:
1. Museumloc 29.013, nu ook online…
2. Bagagewagen 10036 van de Spoorwegmaatschappij Etat Belge, voor het museumdepot in Leuven