Baantjer fonds voor historische treinen

Advertentie

 Baantjer schenkt €  100.000 voor CultuurFonds op Naam

Voormalig rechercheur en schrijver A.C. (Appie) Baantjer heeft bij het Prins Bernhard Cultuurfonds een fonds op naam ingesteld. Het Appie Baantjer Fonds heeft een vermogen van 100.000 euro. Het jaarlijkse rendement* van dit bedrag is bestemd voor de restauratie van mobiel erfgoed met een voorkeur voor rollend materieel zoals historische treinen. Ook historische objecten die verbonden zijn met de geschiedenis van het railvervoer in Nederland, zoals stations en locomotiefloodsen, kunnen voor een restauratiebijdrage in aanmerking komen. Het Appie Baantjer Fonds is een van de 21 fondsen op naam die in 2007 bij het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn ondergebracht. Het fonds telt thans 216 CultuurFondsen op Naam. Foto: www.baantjer.org


Over A.C. Baantjer
Appie Baantjer (1923), bekend van de speurdersromans en tv-serie over rechercheur De Cock (met cee oo cee kaa) en zijn assistent Vledder, werd geboren in Urk. Een paar jaar na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Amsterdam. Na de lagere school volgde hij aan de Frisoschool de driejarige ULO. In 1945 was er bij de Amsterdamse politie grote behoefte aan personeel. Baantjers vader solliciteerde voor zijn zoon en Appie werd aangenomen. Na een opleiding van nog geen maand kon hij als agent aan de slag. In 1954 begon hij als rechercheur bij bureau Warmoesstraat, waaraan hij 28 jaar verbonden is geweest.
Van Baantjer zijn inmiddels ruim 80 boeken verschenen. In zijn testament heeft hij laten vastleggen dat het Prins Bernhard Cultuurfonds daarvan de rechten erft. Appie Baantjer is zoals vermoedelijk bekend ook een groot treinen liefhebber.