Arriva rijdt weer

Advertentie

ProRail is het hele weekend druk bezig geweest om de ravage van het treinongeluk bij Winsum op te ruimen. Alles is gelukt, reizigers tussen Groningen en Roodeschool kunnen vanochtend weer met de trein reizen. Het spoor bij Winsum is na het ongeluk van afgelopen vrijdag gerepareerd en getest. Daarvoor moest vannacht nog wel flink worden doorgewerkt. Het hele weekend is hard gewerkt om de schade te herstellen. De ontspoorde treinstellen zijn met een hijskraan uit het weiland getakeld en op vrachtwagens gezet. Dat moest heel voorzichtig gebeuren, omdat de trein in het belang van het onderzoek niet verder mocht worden beschadigd. Vervolgens moest een deel van het spoor bij Winsum volledig worden vernieuwd, omdat de rails, dwarsliggers en apparatuur door het ongeluk zwaar beschadigd waren. Vannacht is het nieuwe spoor getest om er zeker van te zijn dat de treinen er weer veilig overheen kunnen rijden.
Door het ongeluk is de discussie over onbewaakte overwegen weer opgelaaid. Op dezelfde plek bij Winsum gebeurden de afgelopen jaren twee dodelijke ongelukken. ProRail wil van de onveilige kruisingen af, maar in dit geval lukt dat niet omdat een grondeigenaar daar volgens ProRail dwars ligt. Of dit waar is zal in de toekomstige besprekingen te horen zijn.
India
Was Nederland in de ban van het treinongeluk in Winsum, in India zijn meer dan 100 mensen omgekomen bij de ontsporing van een trein in het noorden van dat land. Meer dan 14 wagons van de exprestrein Indore-Patna zijn ontspoord. Rond 3 uur zondagochtend lokale tijd (22.30 uur Nederlandse tijd). Het merendeel van de passagiers sliep op dat moment. Er vielen ook 150 gewonden, zo blijkt uit een nieuwe balans van de politie. Er zaten ongeveer 2.500 passagiers in de trein.
Treinongevallen komen regelmatig voor in India, omdat veel van de spoorweginfrastructuur erg veel verouderd is. Het zwaarste treinongeval in India gebeurde in 1981. Toen kwam een trein terecht in een rivier. Daarbij vielen 800 doden. Bron: diversen