Arriva en STAR samen Op de Rails (Update)

Advertentie

De treinverbinding tussen Groningen en Veendam wordt in 2025 doorgetrokken. De rails liggen er al voor bij museumspoorlijn STAR die met historische stoomtreinen er gebruik van maakt. Dit is de eerste keer dat een museumlijn ook gebruikt voor het normale trein verkeer. Arriva en de STAR hebben de primeur. Alleen in Zuid-Limburg waar de ZSLM rijdt, hebben ze in het verleden ook een klein stukje met hun museumstoomtrein op hetzelfde hoofdspoor als Arriva gereden tussen Valkenburg en Schin op Geul. Maar vanwege veiligheidsregels is dit gestopt. Maar er zijn wel plannen om het nog eens te gaan proberen.
De veiligheidseisen voor de treinen van STAR en dus ook de vrijwilligers wordt strenger. De STAR heeft een “eigen” station en een historisch emplacement in Stadskanaal. Het nieuwe station voor Arriva komt vlakbij op hetzelfde terrein.

Maar rtv1 meldt: Zodra de personentrein gaat rijden tussen Stadskanaal, Veendam  en Groningen(stad) zal er gebruik gemaakt worden van het bestaande treinstation aan de Stationsstraat in Stadskanaal. Dat hebben zowel Arriva als de museumspoorlijn Star laten weten. Het bestaande station voldoet aan alle eisen maar is ook noodzakelijk in verband met de tijd die de museumspoorlijn nodig heeft om steeds de lus te kunnen maken tussen Stadskanaal en Veendam. De Star moet namelijk op zondag binnen een uur heen en weer kunnen. 

De STAR wil ook zelf naar Gieten, maar dit is een dure geschiedenis. Maar ze houden alle mogelijkheden open. Zeker als de Nedersaksenlijn er ooit komt en ook het stuk STAR-spoor tussen Stadskanaal en Musselkanaal weer gebuikt zou gaan worden.