Apple neemt licentie op Zwitserse stationsklok

Advertentie

Zwitserse horloges worden gemaakt volgens de Zwitserse precisie en onderscheiden zich in kwaliteit, duurzaamheid. Een garantietermijn van 10 jaar voor Zwitserse horloges is geen uitzondering. Dat moet Apple ook hebben gedacht, toen zij voor hun nieuwe iPad en iPhone, een tijdaanduiding nodig hadden. Men dacht even niet dat er wel eens een licentie nodig hadden voor deze tijdaanduiding app. Maar Zwitserland is er natuurlijk trots op dat een bedrijf als Apple, ook de Zwitserse precisie waardeert.
Dus Apple is tot een overeenkomst gekomen met de Zwitserse spoorwegdienst SBB. Ze gaan een licentie afsluiten om de bekende spoorwegklok te kunnen gebruiken in de klokapplicatie op de iPad. Sinds iOS 6 is er een klokapplicatie aanwezig op de iPad, maar al snel klonken er geluiden dat Apple wel heel erg naar het design van de spoorwegklok had gekeken. Er werd zelfs gesproken over plagiaat.
Een woordvoerder van SBB gaf aan dat ze vriendschappelijke gesprekken wilden voeren met Apple om tot een compensatieregeling te komen. Inmiddels zijn de partijen het eens geworden, blijkt uit een persbericht. Apple betaalt voortaan licentiekosten om de klok te mogen gebruiken. Onbekend is hoeveel Apple moet betalen. De klok is ooit ontworpen door de Zwitser Hans Hilfiker in 1944 en is bedoeld om makkelijk te kunnen aflezen. Opvallende kenmerk is de rode secondewijzer met bolletje in de vorm van een spoorweg-stopbord, dat je op menigeen station kan bewonderen.