Amsterdam wil Lightrail naar Schiphol

Advertentie

In 2020, zeven jaar na de opening, wil Amsterdam de Noord-Zuidlijn doorgetrokken hebben na Schiphol en Amstelveen. De Amsterdamse gemeenteraad wil ook een flinke uitbreiding van het metro net in het westen van de stad. Het vergroten van het metrostelsel is nodig om het groeiende aantal reizigers op te vangen. Dit werd bij de presentatie van “De visie voor het openbaar vervoer tot en met 2020″ bekend gemaakt. Eind dit jaar gaat de gemeente onderzoeken wat de uitbreiding van het metro net gaat kosten. Het eerste deel van de Noord-Zuidlijn waarvan de oplevering in 2013 is, loopt van Amsterdam Noord via het Centraal Station naar de Zuid as bij de Rai.

De metrolijn in het westen van Amsterdam loopt momenteel een halte voorbij het Station Sloterdijk. Die wil men doortrekken naar Amsterdam-Noord of het Centraal Station. ,,We willen het ringetje afmaken. Vooral naar Noord is een interessante optie. Dat levert veel meer passagiers op.” aldus de Gemeente Amsterdam. Een metro van Station Sloterdijk naar Amsterdam CS zal vooral concurreren met de NS.

Door automatisch rijden, zonder bestuurder, kan de frequentie omhoog. Die zou nu ook al kunnen, net als bij de Arriva treinen in het noorden van Nederland. Maar uit onderzoek blijkt, dat de passagiers nog niet graag in een trein zonder machinist stappen.