Amsterdam instappen – Londen uitstappen

Advertentie

EUROSTAR kondigt nieuwe directe hogesnelheidstrein verbinding aan tussen de hoofdsteden LONDEN en AMSTERDAM Samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen (NS) voor een treindienst vanaf december 2016 – Reistijd van ongeveer 4 uur – Doelstelling om reizen tussen deze twee hoofdsteden drastisch te veranderen

Vrijdag 27 september 2013 – Eurostar kondigt vandaag aan dat het een akkoord heeft ondertekend met de Nederlandse Spoorwegen (NS) om een directe treinverbinding te lanceren tussen Londen en Amsterdam. We moeten echter tot december 2016 wachten.
Het nieuws werd deze namiddag door de Nederlandse Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu bekend gemaakt als onderdeel van een pakket van maatregelen om de diensten op de Nederlandse hogesnelheidslijn te verbeteren. De maatregelen zullen worden goedgekeurd door het Nederlandse parlement in de komende maanden. De Eurostar-verbinding zal worden uitgevoerd met de nieuwe e320-treinen die zowel in Nederland als belgië en Engeland kunnen rijden. Ze kunnen dus worden ingezet op de verschillende spoornetwerken van de verschillende landen en die compatibel zijn met de seingeving op het Nederlandse hogesnelheidsnet.

Eurostar opgericht als privaat spoorbedrijf in september 2010 en heeft sindsdien een duidelijke ambitie naar voren gebracht om het bedrijf te doen groeien met treinverbindingen die verder gaan dan de huidige bestemmingen en om zo meer mensen aan te zetten om de hogesnelheidstrein te nemen voor korteafstandsreizen in Europa. In het afgelopen jaar heeft Eurostar nieuwe verbindingen gelanceerd naar de Zwitserse Alpen en naar de Provence in het zuiden van Frankrijk. De aankondiging vandaag is een grote stap voorwaarts in deze plannen.

De route Londen-Amsterdam is de grootste internationale luchtvaartmarkt in Europa met meer dan 3 miljoen vrijetijds- en zakenreizigers per jaar. Met de komst van een directe treinverbinding op hoge snelheid tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland kunnen reizigers uitkijken naar een aantrekkelijk en vlot alternatief voor het vliegtuig.

Eurostar zal twee verbindingen per dag invoeren tussen Londen en Amsterdam met een reistijd van ongeveer vier uur. Deze diensten zullen vanuit Londen via Brussel naar Amsterdam rijden met stops in Antwerpen, Rotterdam, Schiphol en Amsterdam Centraal. Deze verbinding vergemakkelijkt ook de reis voor reizigers die naar verdere bestemmingen op het Europese vasteland willen reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Nicolas Petrovic, directeur-generaal van Eurostar:

“We hebben sinds lange tijd de ambitie gehad om uit te breiden naar nieuwe bestemmingen. De aankondiging vandaag is een belangrijke mijlpaal in onze groeiplannen. Deze route is een van de populairste in Europa met meer dan 3 miljoen reizigers per jaar die het vliegtuig nemen tussen Londen en Amsterdam. Onze snelle, comfortabele verbinding van stadscentrum naar stadscentrum zal de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland verbeteren, en zal een ommekeer teweeg brengen in reizen tussen deze belangrijke financiële en toeristische hoofdsteden.”