Alstom levert 64 S-Bahnstellen voor Hamburg

Advertentie

Treintype 490 S-Bahn in gebruik te Hamburg (foto Alstom)

Alstom bouwt een aanvullende serie van 64 driewagenstellen voor de Stadtbahn van Hamburg. Op 8 september werd het contract met S-Bahn Hamburg Gmbh getekend. Deze treinen zijn een vervolg op een eerdere levering van Stadtbahnstellen, weliswaar met een aantal aanpassingen. In het middelste rijtuig wordt een speciale ruimte ingericht voor fietsen, bagage en hulpmiddelen voor reizigers met mobiliteitsproblemen. Het belangrijkste zijn echter – voor het eerst bij S-Bahnen in Duitsland – de uitrusting met het European Train Control System (ETCS) en een geavanceerde automatische treinbedieningstechnologie ATO (Automated Train Operation, level 2).

Vlotter en frequenter

Deze technieken maken een intensiever en frequenter treinverkeer mogelijk en stellen Hamburg in staat een vlottere dienstuitvoering te verzorgen en dagelijks een grote aantal treinen te laten rijden. Alstom noemt de inbouw van ETCS en ATO een ‘mijlpaal op de weg naar digitalisering van het Hamburgse railverkeer’ en is ’ trots daaraan te kunnen bijdragen’.
Het gebruik hiervan in zo’n grote stad, betekent tevens een belangrijke capaciteitsvergroting voor de transportsystemen in de Duitse verstedelijkte gebieden, aldus de fabrikant.

Levering

Het nieuwe materieel is zal gekoppeld kunnen rijden met het bestaande type driewagenstel 490 S-Bahn (waarvan het de vervolgserie is). Om te beginnen bouwt Alstom drie exemplaren, die intensief zullen worden beproefd, in het bijzonder wat betreft ETCS en ATO. Volgens de huidige planning wordt de serie S-Bahntreinen in 2025 en 2026 afgeleverd.. Bron: persbericht Alstom dd. 8 september 2021

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.