Alstom eerste Citadis X05 Light Rail Tram

Advertentie

Foto: Ccitadis x05  © Alstom design & styling –

Alstom heeft de eerste van 60 Citadis X05 lichterailwagens (LRV’s) afgeleverd aan het Transport voor Nieuw-Zuid-Wales (TfNSW) in Sydney, Australië, als onderdeel van het CBD en South East Light Rail-project. Sydney is de eerste stad in de wereld die de Citadis X05 LRV ontvangt.
De Citadis X05 is ontworpen door Alstom en gemonteerd in La Rochelle in Frankrijk. Elke LRV is 67 meterlang en heeft een capaciteit van maximaal 450 personen .Elk voertuig is 98% recyclebaar aan het einde van zijn levensduur (30 jaar).
De nieuwe netvoedingsapparatuur omvat Alstom’s innovatieve APS-technologie – een draadloze, grondgebaseerde voeding die langs twee kilometer van de lijn door het centrum van de stad zal lopen. Het netwerk zal ook profiteren van de toepassing van Alstom’s HESOP-omkeerbare substationstechnologieën, waardoor de LRV’s meer dan 99% van de energie die meestal tijdens het remmen verloren gaat, kunnen herstellen. De herstelde energie kan opnieuw worden gebruikt om andere voertuigen aan te sturen die op dezelfde lijn lopen, of terug in het netwerk worden geïnjecteerd.
“We zijn zeer trots om onze nieuwste en meest innovatieve lichtechniek aan Sydney te kunnen leveren,” zegt Mark Coxon, directeur van Alstom in Australië en Nieuw-Zeeland. ‘De Citadis X05 en geassocieerde technologieën zullen Sydney transformeren, aldus Coxon.
Momenteel werken meer dan 50 steden wereldwijd aan Alstom’s Citadis-lichterailwagens. Het Citadis X05-model is eerst voor Sydney geproduceerd, maar zal ook binnenkort in andere steden, waaronder Nice en Avignon (Frankrijk), en Kaohsiung (Taiwan) gaan rijden.