Alk Jaarboeken – jaarlijks terugkerend plezier

Advertentie

boekje de treinHeel veel jaren geleden, kreeg ik als kind mijn eerste boekje over treinen. Mijn vader heeft het tig-keren voorgelezen en ik kon precies vertellen, als hij eens iets anders voorlas dan wat er in het boekje stond. Ik ben toen vermoedelijk geïnfecteerd met het “treinenvirus”. Tot op de dag van vandaag maken boeken en films een grote indruk op mij, vandaar ook deze treinennieuws site.

Dagelijks komen er op onze redactie persberichten van spoorgebeurtenissen, met mooie foto’s van treinen of een andere openbaar vervoermiddelen op ons beeldscherm binnen. Maar toch kijk ik aan het einde van het jaar uit naar het moment dat jaarverslag boeken Spoorwegen en Trams van Uitgeverij Alk weer op de deurmat vallen.  Er is toch niets heerlijker, dan lekker onderuit op de bank met een van deze boeken. Ja, uitgeverij Alk weet ons ieder jaar weer te verrassen. Voor elke spoor- of tramliefhebber is dit het cadeau voor onder Kerstboom.

In Spoorwegen 2014 wordt verslag gedaan van de belangrijkste ontwikkelingen op spoorweggebied het afgelopen jaar en met een blik vooruit in vrijwel geheel Europa. Het jaarboek is onderverdeeld in landenhoofdstukken met per hoofdstuk een beschrijving van algemene ontwikkelingen, investeringen in verbetering en uitbreiding van spoorweginfrastructuur, de reizigersdienst en het rollend materieel. Ontwikkelingen bij de leasemaatschappijen en bij de industrie-toeleveranciers worden in aparte hoofdstukken beschreven. Het boekwerk is weer dikker geworden. (een toename van 88 pagina’s ten opzichte van afgelopen jaar)

Omslag Spoorwegen 2014ISBN: 9789060133934

Afmeting: 15 x 21

Uitvoering: ingenaaid

Omvang: 680 pagina’s

Auteur: R. Latten

Prijs: € 25,90

Bestellen

In Trams 2014 worden per land de steden behandeld waar het tramnet gewijzigd dan wel uitgebreid is. Stad voor stad worden de laatste nieuwtjes besproken waarbij opvalt dat de auteurs met zorg voor details en nauwkeurige beschrijvingen een opmerkelijke betrokkenheid etaleren.  Geen tram die ik dit ergens zag, mist in dit naslagwerk. Sinds de Wende in Oost Duitsland werden tramnetten vernieuwd en het is dan ook lust voor je ogen om al deze mooie trams te zien op haarscherpe foto’s allemaal in kleur.

In een apart hoofdstuk worden de stroomafnamesystemen besproken. Bijna alle landen worden onder de loep genomen zoals: Nederland – België en Luxemburg – Duitsland (Noord, Zuid, Oost) – Oostenrijk – Zwitserland – Frankrijk – Italië -Spanje en Portugal – Groot Brittannië en Ierland – Scandinavië en natuurlijk Oost Europa

Omslag Trams 2014ISBN: 9789060133941

Afmeting: 15 x 21

Omvang: 272 pagina’s

Auteur: B. Schenk – M. van den Toorn

Prijs: € 17,95

Bestellen

Dit jaar is ook een prachtig herinnerings boek verschenen over de Wadlopers, Buffels, GTW’s en Lints de dieseltreinen van NS uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, ook bekend als DH en DM ʼ90, zijn inmiddels helemaal en grotendeels van het spoortoneel verdwenen, maar leven onverminderd voort in de herinnering van mening spoorliefhebber.

De GTWʼs en Lints, de moderne dieseltreinen uit de 21ste eeuw en rijdend voor de nieuwe spoorwegmaatschappijen Arriva, Veolia, Breng en Syntus, hebben het aanzien van de diesellijnen letterlijk en figuurlijk geheel veranderd. Dit boek geeft een compleet beeld van de ontwikkelingen en lotgevallen van al dit dieselmaterieel en toont het op de mooiste trajecten van Nederland.

Omslag Wadlopers en BuffelsISBN: 9789060133460

Afmeting: 21 x 29,7

Omvang: 152 pagina’s

Auteur: Peter van der Meer

Prijs: € 27,90

Bestellen

Al eerder bracht ik het boekwerk Moderne trams – deel 1 vierassers – onder de aandacht

In 1974 schreef een van de auteurs van dit boek, Frits van der Gragt, het inmiddels vermaarde boek “”oderne trams” dat inmiddels, veertig jaar later, volkomen achterhaald en onvolledig is geworden.

Lees de recensie hier.

Omslag Moderne tramsISBN: 9789060133507

Afmeting: 21 x 29,7

Omvang: 296 pagina’s

Auteur: F. van der Gragt – A. Reuther -W. Wolf

Prijs: € 39,90

bestellen