675 Siemens locomotieven voor de RZD

Advertentie

Rusland wil Siemens locomotieven bestellen, als onderdeel van een joint venture volgens het Duits-Russische overleg in Moskou dat tussen bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin heeft plaatsgevonden. Rusland heeft Siemens op het oog. Zo zou onder andere, de Russische Spoorwegen RZD totaal 675 locomotieven van de Russische leverancier “Ural Locomotieven” willen bestellen. Dit bedrijf is een joint venture van Siemens en de Russische fabrikant van vracht locomotieven. Vladimir Yakunin, President van RZD, en Dmitriy Pumpyanskiy, voorzitter van de Sinara Groep ondertekende in 2010 al voor 22 RZD Elektrische locomotieven bij Ural. De locomotieven worden in een fabriek in de buurt Yekaterinburg gefabriceerd . Met de nieuwe overeenkomst is de al lang bestaande hechte relatie tussen RZD en Siemens weer verder verstevigd. Russian Railways heeft het langste netwerk in Europa. “Rusland is een enorme rail technologie groeimarkt, waarin Siemens de meest succesvolle niet-Russische leveranciers vandaag is. Tot 2030 wil de Russische spoorwegmaatschappij RZD ongeveer 380 miljard euro investeren en we willen een betrouwbare partner voor RZD blijven. Lokale productie in Rusland heeft in de toekomst een belangrijke rol voor ons”, aldus Jochen Eickholt, CEO van Siemens Rail Systems, in Moskou. De locomotieven zijn uitgerust met onderhoudsvriendelijk AC aandrijftechniek uitgerust en voldoen aan de Russische GOST-normen. De Russische winters zijn streng, de voertuigen moeten temperaturen tot min 50 graden Celsius kunnen door staan.

Technische gegevens van de loc 2ES10: Wielen 2 (Bo-Bo) – 3 kV DC-systeem – Vermogen [kW] 8800 – Vanaf trekkracht [kN] 784 – Maximum snelheid 120 Km per uur – Gewicht 200 ton – Spoorbreedte 1520.

In augustus van het vorige jaar heeft de 2ES10 elektrische locomotief, die voor het vrachtvervoer bekend staat als de “Granit”, met een trein van 9.000 ton over de Oeral, een record voor locomotieven in het 1520 meter gebied gezorgd. De record brekende reis werd gevierd in Yekaterinburg in de Oeral, waar deze “Granit” wordt geproduceerd. Op de foto (van links naar rechts): Valentin Gapanovich, vice-president van de Russische Spoorwegen (RZD), Peter Löscher, CEO van Siemens AG, Vladimir Yakunin, voorzitter van RZD, de ander RZD vertegenwoordiger; Aleksandr Misharin, burgemeester van Yekaterinburg, Dmitry Pumpyanskiy, Voorzitter van Sinara; foto en bron: RZD Archives, Rusland – Siemens