50 jaar terug: eerste metro in Nederland

Advertentie

Vandaag precies 50 jaar geleden had Rotterdam de primeur: de opening van het kortste metronetwerk ter wereld. Het netwerk van toen bestond enkel uit de lijn Rotterdam Centraal – Zuidplein, een lijntje van slechts 6 kilometer. Nu 50 jaar later heeft de RET in Rotterdam Blaak een tentoonstelling geopend om terug te blikken op dat feestelijke moment. 

Later dit jaar wordt de Noord/Zuidlijn geopend. Veel later klaar en veel duurder dan gepland. Maar dat was 50 jaar geleden in Rotterdam niet anders: ook die lijn kwam enkele jaren later gereed en kostte geen 98 miljoen gulden, maar meer dan 250 miljoen gulden. Ondanks die overschrijding werd de metro vanaf het eerste begin goed gebruikt. En er is nog een overeenstemming tussen toen en nu: ook destijds was er kritiek omdat bus- en tramlijnen werden aangepast. Daardoor moesten reizigers vaker gaan overstappen. Diezelfde klacht horen we nu bij de Noord/Zuidlijn.

Wij van Treinennieuws kunnen de opening van de Rotterdamse metro ook nog goed herinneren. Dat komt mede dankzij de suikerzakjes met daarop de datum van 9 februari 1968. Wil je meer weten over de historie van de Rotterdamse openbaar vervoer, inclusief de metro? Dan is het boek RET, Anderhalve eeuw openbaar vervoer in Rotterdam van Maurits van den Toorn een aanrader. Voor Treinreiziger.nl schreef hij vandaag deze terugblik.