RTV Zaanstad had een leuk artikel, dat geschreven was door Felicia Hiwat, over John Heimensem, die onlangs nog op On traXS! stond met zijn modellen en 3D printer.
KOOG AAN DE ZAAN – Het oude NS-station van Zaandam, een seinhuis uit Abcoude of een watertoren in Bergen op Zoom: niets is beroepsprinter en -ontwerper in 3D-technologie John Heimensem te veel. Ook al gaan de ontwerpen van de inwoner uit Koog aan de Zaan naar de verste uithoeken in de wereld, zijn hart en bedrijf zijn nog altijd gevestigd in de Zaanstreek.
Sinds twee jaar is John Heimensem actief bezig met 3D-print dienstverlening onder de naam 3dscaleworks. Hij is gespecialiseerd in alle soorten en maten van spoorwegarchitectuur. Maar print ook burgerlijke en militaire architectuur in bijzondere nauwkeurige 3D-techniek.
Spoorwegarchitectuur
,,Mijn zoon had toen hij nog wat jonger was interesse in digitale treinen. Op een dag vroeg hij aan mij om in 3D het oude station Koog-Zaandijk na te maken. Dat deed ik. Het was een begin van vele 3D-prints.”
150 jaar spoorlijn Uitgeest-Zaandam
Dit jaar bestaat de spoorlijn Uitgeest-Zaandam 150 jaar. Het station Zaandijk is tegelijkertijd gebouwd met de stations Wormerveer, Krommenie-Assendelft en Zaandam. Deze stations zijn gebouwd voor de zogeheten ‘Zaanlijn’. Die kwam in 1869 in gebruik. Aan John de vraag of hij daar iets mee gaat doen in 3D-technologie.
,,Sterker nog,” zegt John vol enthousiasme, ,,dat heb ik al gedaan. Alle 3D-onderdelen van de tussengelegen stations van de Zaanlijn heb ik in 3D gemaakt en zijn vele malen door klanten besteld. Voor spoorliefhebbers die dit lezen: die kan ik zo weer uitprinten.”
Uniek
,,Ik mag wel zeggen dat ik met mijn bedrijf uniek ben. Echt uniek. Door mijn contacten heb ik een compleet archief aan spoorweggebouwen opgebouwd. Alle ontwerpen vanaf 1860 zijn beschikbaar en kunnen omgezet naar schaalmodellen. Ik ga als het ware terug in de tijd, maar dan met nieuwe techniek.” Lachend voegt John toe ,,Maar daar is het niet bij gebleven hoor.” Zo maakte John ook bijzondere bruggen, technische ontwerpen als mini-drone frames en de Gerkens Cargill cacaoboot De Eenhoorn in 3D na.
Een bedrijf in 3D printtechnologie, geen alledaagse onderneming. De vraag is dan ook ‘kan John van dit bijzondere beroep leven?
,,Daar zou je van moeten kunnen leven ja. De eerste twee jaren heb ik vooral aan mijn naamsbekendheid moeten werken. Want zo werkt het nou eenmaal”, stelt John. ,,Ik heb inmiddels een heel groot netwerk. Met uitgebreide website en contacten over de hele wereld. Zo krijg ik een opdracht voor een Hollandse ophaalbrug door iemand uit Moskou. Of iemand mailt vanuit Amerika en heeft een opdracht. Genoeg werk, ik zit nooit stil.”
En hoe ziet hij de toekomst? Waar is 3dscaleworks over 10 jaar?
Daar moet John even over nadenken. ,,Ik hoop natuurlijk op een uitbreiding. Dat wil zeggen dat ik prints lever aan vele musea en particulieren over de hele wereld. Daarnaast zijn er nog zoveel ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen. Die zie ik vooral terug in de industrie en medische wereld. Ik zou dan bijvoorbeeld protheses in 3D kunnen maken. Wat dat betreft staan wij echt aan de vooravond van een nieuwe revolutie waarbij 3D-printen unieke toepassingen kan realiseren voor mensen én producten.” Bron: RTV Zaanstreek
Meer weten en zien over de ontwerpen van John Heimensem? Zie https://3dscaleworks.nl Een YouTube video is hier te vinden.
Op onze tentoonstelling in museum “Warkums Erfskip” over het “Spoor tussen Sneek en Stavoren” staat het fraaie station van WORKUM van deze meneer!