35 jaar Veluwsche Stoomtrein

Advertentie

35 jaar Veluwsche Stoomtrein, van David naar Goliath”. Stoomloc 441593 de Goliath onder de stoomloc’s één dag onder stoom. Op woensdag 14 juli viert de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) haar 35-ste verjaardag! Dat wordt gevierd door speciaal voor deze dag de Goliath onder de stoomlocomotieven voor de passagierstrein te laten bulderen. Het grote kolenvuur gaat namelijk stevig branden in stoomlocomotief 44 1593, de zwaarste goederentreinstoomlocomotief in Nederland met haar 180 ton. Het is een unieke gebeurtenis want deze Goliath stoomlocreus wordt normaal alleen voor de jaarlijkse open dagen van de VSM in september uit het vet gehaald. Haar extra inzet is niet alleen spectaculair, maar heeft ook een symbolische betekenis: de VSM is de afgelopen 35 jaar in omvang gegroeid van ‘David’ naar Goliath” in de internationale wereld van de aktieve museumbedrijven Het begon allemaal  op 14 juli 1975 met één stoomlocomotiefje en een paar rijtuigen voor toeristenritten op het oude, Veluwsche spoorwegtraject Apeldoorn-Beekbergen-Loenen-Dieren. In de afgelopen 35 jaar is de VSM “Goliathisch” uitgegroeid. Meer dan 20 voornamelijk grote stoomlocomotieven, evenzoveel historische diesellocomotieven, 40 rijtuigen en 60 goederenwagons uit de oude tijd worden door meer dan 150  VSM-vrijwilligers gekoesterd. De stoomtrein vertrekt op 14 juli om 12.40 uur vanaf station Beekbergen naar station Apeldoorn (achterzijde NS-station). Om 13.25 uur vertrekt de trein weer uit Apeldoorn en arriveert in Beekbergen weer om 13.45 uur. Dan blijft de stoomtrein 45 minuten staan, niet om stoker uit te laten rusten van het kolenscheppen in het reusachtige vuur, maar vooral om u de gelegenheid te geven kennis te maken met het grootse stoomdepot van de VSM. Met behulp van een routefolder ontdekt en ervaar u zelf alle interessante plekjes van het stoomdepot en ziet u de enorme VSM-collectie historisch materieel. Niet te missen zijn de VSM-werkplaats, de grote draaischijf voor het draaien van locomotieven en het stationskantoor van de VSM. In het stoomdepot bent u getuige hoe Goliathloc 44 1593 wordt voorzien van kolen met een grote kolenkraan en van duizenden liters water via een originele waterkolom. En mocht de tijd het toelaten in Apeldoorn of Beekbergen, dan laat de machinist u graag even klimmen in zijn domein, het machinistenhuis. U ziet dan behalve vele metertjes en hendels ook het grote vuur dat deze stoomreus nodig heeft om voldoende stoom te maken. Om 14.30 uur galmt de vertrekfluit van 44 `1593 en vertrekt de Goliathloc met haar typische gebulder vanaf station Beekbergen voor een stoomreis over het mooie Veluwsche gebied naar Eerbeek en weer naar Apeldoorn. U kunt het beste opstappen in Beekbergen (vertrek 12.40 uur) of Apeldoorn (vertrek 13.25 uur). Meer informatie over de VSM vindt u op http://www.stoomtrein.org/ of via telefoonnummer 055 506 1989.

1 Comment

 1. Hallo alle vrijwilligers van Veluwse stoomtrein.

  Zondag een fijn jubeleum gewenst.

  Zelf ben ik ook een trein-o-fiel. De 44 heb ik in drie varianten in het miniatuur van Marklin. Zijn broer de 43 heb ik ook. Een orgineel staat nog in de plaatsje bij Bad Bentheim op een station

  Mochten jullie bij een komende open dag muziek nodig hebben, die uit het Stoomtijdperk . Ik breng vooral muziek die uit die tijd stamt.

  Meer informatie. Zie mijn website
  Met muzikale groeten
  Peter-Jan Knape
  Toetsenist – Entertainer
  tel: 06 222 474 55

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.