175 jaar Belgische spoorwegen NMBS

Advertentie

Op 5 mei 1835 werd de lijn Brussel – Mechelen ingehuldigd, dat betekent dus nu dat de Belgen het “175 jaar Belgische spoorwegen jubileum” de latere NMBS kunnen gaan vieren. België was hiermee het eerste land op het Europese continent met een spoorweglijn. België had met Brussel bovendien de primeur van eerste hoofdstad van de wereld aangesloten op een spoorweglijn. 175 jaar van technische ontwikkelingen en innovaties, van durf, van kennis en evenzoveel jaren waarin de spoorweg zich een plaats verovert in de geschiedenis van van onze zuiderburen en zijn industriële en maatschappelijke evolutie. Van de eerste stoomlocomotief tot de hogesnelheidstrein, van houten barakken tot de grote, indrukwekkende stations
van vandaag. Hoewel het tragische treinongeval in Buizingen op 15 februari 2010 deze 175ste verjaardag overschaduwt, is de spoorweg nu meer dan ooit naar de toekomst gekeerd. Hier staat een overzicht van de rijk gevulde geschiedenis. Verder vindt u als u hier klikt de programmabrochure en het logo van 175 jaar Belgische spoorwegen in pdf en 175 jaar Belgische spoorwegen.
Op de website www.175jaarspoorwegen.be is bijkomende informatie en  een filmpje over de spoorweggeschiedenis van België te vinden.