14 Coradia iLint-treinen op een eerste met 100% waterstof geëxploiteerde spoorlijn

Advertentie

Alstom, kondigt met trots aan dat ’s werelds eerste waterstoftrein, de Coradia iLint, vandaag een nieuwe historische mijlpaal heeft bereikt in Bremervörde in Nedersaksen, Duitsland. Deze trein wordt nu ingezet op ’s werelds eerste traject met passagiersdiensten dat bereden wordt met een trein op 100% waterstof. Deze regionale trein stoot alleen stoom en gecondenseerd water uit en heeft een laag geluidsniveau. De 14 voertuigen met brandstofcelaandrijving zijn eigendom van Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG). De LNVG was al in 2012 begonnen met het zoeken naar alternatieven voor dieseltreinen en heeft zo een impuls gegeven aan de ontwikkeling van deze treinen in Duitsland. Andere projectpartners voor dit werelddebuut zijn de Elbe-Weser spoor- en vervoersmaatschappij (evb) en het gas- en engineeringsbedrijf Linde.

“Emissievrije mobiliteit is een van de belangrijkste doelstellingen voor een duurzame toekomst en Alstom heeft de duidelijke ambitie om wereldleider te worden op het gebied van alternatieve aandrijfsystemen voor het spoor. De eerste waterstoftrein ter wereld, de Coradia iLint, is een duidelijk bewijs van ons streven naar groene mobiliteit in combinatie met toptechnologie. We zijn er erg trots op deze technologie in serie in gebruik te kunnen nemen als onderdeel van een wereldpremière, samen met onze geweldige partners,” aldus Henri Poupart-Lafarge, CEO en Voorzitter van de Raad van bestuur van Alstom.

Op de lijn tussen Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude

Op de lijn tussen Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude zullen 14 waterstofaangedreven regionale treinen van Alstom door evb in opdracht van LNVG worden geëxploiteerd, ter geleidelijke vervanging van 15 dieseltreinen. De treinen zullen dagelijks en 24 uur per dag worden bijgetankt in het waterstoftankstation van Linde. Dankzij een actieradius van 1.000 kilometer kunnen de treinen van Alstom met meerdere gekoppelde eenheden van het model Coradia iLint, die emissievrij rijden, de hele dag op slechts één tank waterstof op het evb-netwerk rijden. In september 2018 hadden twee treinen van de voorserie gedurende bijna twee jaar succesvolle proefritten doorlopen.

Ondanks talrijke elektrificatieprojecten in verschillende landen, zal een aanzienlijk deel van het Europese spoorwegnet op langere termijn niet-geëlektrificeerd blijven. In vele landen rijden nog vele dieseltreinen rond, in Duitsland bijvoorbeeld meer dan 4.000.

Alstom heeft momenteel vier contracten voor regionale treinen die met waterstofbrandstofcellen worden aangedreven. Twee daarvan zijn in Duitsland, het eerste voor 14 Coradia iLint-treinen in de regio Nedersaksen, het tweede voor 27 Coradia iLint-treinen in het grootstedelijk gebied rond Frankfurt. Het derde contract komt uit Italië, waar we 6 Coradia Stream waterstoftreinen bouwen in de regio Lombardije, met een optie voor nog eens 8. Het vierde contract komt uit Frankrijk, voor 12 Coradia Polyvalent waterstoftreinen, verdeeld over vier verschillende Franse regio’s. Verder is de Coradia iLint met succes getest in Oostenrijk, Nederland, Polen en Zweden, om maar een paar landen te noemen

Over de Coradia iLint:

De Coradia iLint is de eerste passagierstrein ter wereld die rijdt op een waterstofbrandstofcel die elektrische energie opwekt voor de aandrijving. Deze volledig emissievrije trein is stil en stoot alleen waterdamp en condensatie uit. De Coradia iLint beschikt over verschillende innovaties: schone energieomzetting, flexibele energieopslag in batterijen en intelligent beheer van aandrijfkracht en beschikbare energie. De Coradia iLint is speciaal ontwikkeld voor gebruik op niet-geëlektrificeerde lijnen en maakt schone, duurzame treinexploitatie mogelijk met behoud van hoge prestaties. Op het netwerk van evb rijdt de trein met snelheden van 80 tot 120 kilometer per uur, met een maximumsnelheid van 140.

De iLint is ontworpen door Alstom-teams in Salzgitter (Duitsland), ons expertisecentrum voor regionale treinen, en in Tarbes (Frankrijk), ons expertisecentrum voor tractiesystemen.  Het project geniet de steun van de Duitse regering en de ontwikkeling van de Coradia iLint werd gefinancierd in het kader van het nationale innovatieprogramma voor waterstof- en brandstofceltechnologie (NIP) van de Duitse regering.

De Coradia iLint is genomineerd voor de Duitse Award voor Duurzaamheid (Deutscher Nachaltigkeitspreis) 2022. Deze Award is een erkenning voor technische en sociale oplossingen die bijzonder effectief zijn in het stimuleren van de transformatie naar duurzame producten, productie, consumptie of levensstijl in lijn met de 2030-agenda van de Verenigde Naties.

Over het brandstoftoevoersysteem:

De Linde-faciliteit in Bremervörde bevat vierenzestig 500 bar hogedrukopslagtanks met een totale capaciteit van 1.800 kilogram, zes waterstofcompressoren en twee brandstofpompen. Het gebruik van waterstof als brandstof voor treinen vermindert de milieubelasting aanzienlijk, aangezien één kilogram waterstof ongeveer 4,5 liter diesel vervangt. Een latere waterstofproductie ter plaatse door middel van elektrolyse en regeneratief opgewekte elektriciteit is gepland; de overeenkomstige uitbreidingsgebieden zijn beschikbaar.

Het project wordt gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Digitale zaken en Transport in het kader van het nationale innovatieprogramma voor waterstof- en brandstofceltechnologie. De Duitse federale overheid draagt € 8,4 miljoen bij in de kosten van de treinstellen en € 4,3 miljoen in de kosten van het tankstation. De financieringsrichtlijn wordt gecoördineerd door NOW GmbH en uitgevoerd door Project Management Jülich (PtJ).

Alstom™ en Coradia iLint ™ zijn beschermde handelsmerken van de Alstom Group

Persbericht en foto’s Alstom

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.