100 jaar RhB traject Bever – Scuol -Tarasp

Advertentie

In 2013 heeft de Rhätische Bahn (RhB) weer een 100 jarige. Dit maal het 100-jarig bestaan van het traject Bever – Scuol -Tarasp. Een kleurrijke mix van cultuur, taal en technologie geeft de 100-jarige reden tot juichen, want in juli 1913 begon de ” elektrische revolutie “van de RhB.
100 jaar elektrificatie
De Eerste Wereldoorlog bracht de omwenteling: de groeiende kolen tekort en de draaiende spiraal van de prijzen veel spoorwegmaatschappijen geleid tot existentiële problemen. De elektrische spoorwegverkeer blijkt op dit moment niet alleen als alternatief, maar een betere oplossing. De hoge prijs van steenkool-, milieu-argumenten, de rook in de tunnel en de dure en arbeidsintensieve stoomlocomotief arbeid waren alle reden. Bovendien zouden de regionale waterplanten gelegen in Graubünden er onder lijden. Dankzij de positieve ervaringen met de experimentele samenwerking tussen Bever en Scuol -Tarasp kwamen er elektrische locomotieven bij de RhB. In1918 beslist de Raad van Bestuur om geleidelijk elektrificeren van alle RhB lijnen.
De Rhätische Bahn heeft 29-30 juni 2013 regionale partners uitnodigend, lokale bevolking en relaties uitgenodigd om de verjaardag te komen vieren. Op de vier gravelbanen in Bever, Zuoz, Lavin en Scuol, zijn er vele attracties voor jong en oud.
De tentoonstelling bevat een “camera obscura” (donker) op het station Scuol-Tarasp interessante inzichten gegeven in de mijlpalen van de bouw en de Jubilee lijn wordt op 29 juni 2013 geopend en is te bewonderen tot en met oktober 2013.
Daarnaast is er in het Museum d’Engiadina Bassa in Scuol (Valley Museum), een speciale tentoonstelling over de 100ste verjaardag van Bever – Scuol-Tarasp. Openingstijden: van juli tot oktober 2013, van dinsdag tot vrijdag, 16.00-18.00 uur