“Champions League” modelspoor in Spoorwegmuseum

Advertentie

De modelspoorshow On traXS! viert haar lustrum. Voor de vijfde keer in successie zijn tussen de levensgrote historische treinen van Het Spoorwegmuseum in Utrecht, de mooiste modelspoorbanen van Europa te bewonderen. De Duitse pers spreekt al jaren van de Champions League modelspoor, alleen de mooiste banen krijgen een uitnodiging. Diverse leveranciers en fabrikanten zijn aanwezig, bijzonder is de aanwezigheid van Märklin. On traXS! vindt plaats van vrijdag 8 t/m 10 maart 2013, het museum is open van 10.00 tot 17.00 uur. Kaarten in de voorverkoop zijn te koop met €1,50 korting. Kijk voor meer informatie.

Themajaar Vrede van Utrecht
In 2013 is het 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd gesloten. Bij dit vredesverdrag werden de nieuwe machtsverhoudingen binnen Europa vastgelegd. De stad Utrecht viert dit belangrijke moment in de geschiedenis van de diplomatie met diverse feestelijkheden, culturele manifestaties en tentoonstellingen. Het Spoorwegmuseum haakt hier op in door in te gaan op het thema ‘de trein in oorlogstijd’. Ook On traXS! behandelt dit thema, een aantal modelbanen van On traXS! zijn daarom speciaal gebouwd rondom de trein in oorlogstijd. Zo zijn modelbanen te zien van Paul de Groot (Java 1946), Nigel Tensley (Q-Dump), Ronald en Wanda Halma (Kenneshaw) en van Leon Beckers (Fliegerhorst Holland).

Het succes van On traXS!
Door de unieke sfeer en de hoge kwaliteit van de modelspoorbanen mag On traXS! zich inmiddels rekenen tot de top van de modelspoorwereld, het gerenommeerde vaktijdschrift MIBA noemde het Europa’s mooiste modelspoortentoonstelling (MIBA 2013, nr. 2). Sinds de start van On TraXS! bezochten bijna 50.000 liefhebbers de expositie. On traXS! staat bekend om zijn mooi afgewerkte en uitgelichte modelbanen. De aanblik van de levensgrote treinen doet je beseffen hoe knap de banen zijn gebouwd, de details zijn vaak tot in de perfectie uitgevoerd. De slogan is dan ook niet voor niets: klein ontmoet groot in Het Spoorwegmuseum. Natuurlijk zijn de bouwers persoonlijk aanwezig om tekst en uitleg te geven. Er zijn in 2013 banen te zien uit Nederland, Duitsland, België, Engeland, Frankrijk en Zwitserland. Allemaal primeurs, de banen zijn nog niet ergens anders te zien geweest. En ben je uitgekeken op de vele modelbanen, het bezoek aan het museum is bij de prijs inbegrepen (museumkaarthouders zijn gratis).

Leveranciers en fabrikanten
Tussen de modelbanen is staan ca 250 m2 beursstands waar diverse leveranciers en fabrikanten hun nieuwste producten tonen. Naast Roco/Fleischmann is dit jaar voor het eerst ook Märklin op On traXS! aanwezig als standhouder.
On traXS! Award
Ook deze keer kan het publiek stemmen voor de On traXS! Award. Onder de stemmers worden mooie prijzen verloot. Vorig jaar ging de Turkse baan ‘Selcuk’ met de Award naar huis. Publiek kan tot zondag 12.00 uur stemmen, om 15.00 uur wordt bekend gemaakt wie de On traXS! Award 2013 wint.

Kinderprogramma
Voor de kleine bezoekers zijn bij de banen opstapjes geplaatst zodat iedereen de modelbanen goed kan bewonderen. Kinderen kunnen zelf bouwen, knutselen en modeltreinen rangeren en zo hun rangeerdiploma halen. Tijdens demonstraties leer je de fijne kneepjes van de modelbouw. Op het buitenterrein rijden er twee stoomtreintjes op het Jumbospoor. Let op: alleen kinderen mogen meerijden!

Kaartverkoop
De entree voor On traXS! is €16,00. Dit is inclusief museumbezoek, museumkaarthouders hebben gratis entree. Koop nu kaarten met €1,50 korting in de voorverkoop via de website