Zwitserse koeien made in Holland

Advertentie

Treinennieuws.nl weekendeditie

Bouw je een modelbaan naar Zwitsers voorbeeld, dan moeten er ook echte Zwitserse koeien op de Alpenweide lopen. Zoals bijna iedereen weet zijn deze bergkoeien bruin van kleur. Maar het moeten wel echte Zwitserse koeien zijn zoals een Braunvieh Kuh in realistische kleuren. Geke van Petegem schildert ze allemaal typische grijsbruine Alpen koeien. Geke is er maar druk mee om haar bestellingen de deur uit te krijgen. Steeds komen er verzoeken voor andere soorten bij, zij breidt haar assortiment voortdurend uit. Het begon voor Geke, Friesin van geboorte, door haar vader die een fervent schaal N modelspoorder is. Hij wilde bonte koeien voor zijn baan. De koeien die in de handel waren, waren zo ‘standaard zwartbont’. Niet echt een specifiek ras, maar gewoon een algemene zwartbonte koe zoals je die zo vaak in de wei ziet terwijl je niet goed kijkt en er met de auto langsrijdt. Roodbont kon hij indertijd zelfs niet eens vinden. Echte koeien wilde hij. Niet iets dat je herkent als ‘gewoon een koe’, maar koeien precies zoals je ze ziet in de wei als je naar buiten gaat. Blaarkoppen en Lakenvelders. En ook als Roodbont. Voor veel, waarschijnlijk de meeste modelspoorders is het plezier van modelbouw de detaillering van hun baan op een zo hoog mogelijk niveau krijgen. Zodat er op de baan steeds iets te ontdekken valt.
‘Kijk, dat is een echte Blaarkop, inderdaad precies zoals die bij ons in de wei staat’. Een Blaarkop, sommige met de blaar alleen rondom de ogen, andere met de blaar net aansluitend op de kleur in hun nek. En met witte sokjes. In het bijzonder op de achterpoten. Soms ook voor, maar dan wel iets kleiner. Geke van Petegem kijkt er niet meer van op als ze deze opmerking hoort.

Geke van Petegem en haar zus Alina Brugman op de Eurospoor stand (2016)

Geke komen wij regelmatig tegen op beurzen met haar handbeschilderde koeien, schapen en paarden. Het is een lust voor je ogen om haar bezig te zien. Met haar producten vervult ze de wens van veel modelspoorders voor een zo realistisch mogelijk scenery op hun modelbaan. Mensen waarderen het wat Geke gemaakt heeft omdat ze het herkennen. Van vroeger bijvoorbeeld. ‘Zulke schapen hadden mijn ouders vroeger ook’. Of ze herkennen iets wat ze hebben gezien op vakantie. ‘Bij ons op de camping stonden deze koeien ook’. Op modelspoorbeurzen zien bezoekers ‘hun koeien’ uit hun streek. De Groningse Blaarkop, het Friese Roodbont en de Maas-Rijn-IJssel koe. Friese modelspoorders kopen veel Friese koeien en in Groningen en Veendam zijn zakjes Blaarkoppen (‘Bloorkoppen’) in trek. Mensen herkennen het als hun ‘erfgoed’. Het is een symbool van hun Groninger zijn.

Unieke dieren
Elk dier dat Geke maakt is qua tekening uniek. De witte kunststof basismodellen worden met de hand beschilderd en hebben daardoor een eigen tekening. Elke koe is weer iets anders. De modellen krijgen meerdere verflagen zodat natuurlijke kleuren ontstaan. In een verpakking Blaarkoppen is geen dier hetzelfde. Er zijn loeiende koeien, staande koeien, grazende koeien, kalfjes, pinken, stieren en dergelijke, hierbij heeft H0 meer modellen dan schaal N. Modelspoorders uit alle windstreken weten Geke en haar producten te waarderen. De bestellingen komen uit Europa, Noord-Amerika, Japan en Australië. In al die landen zijn, naast de meer algemeen bekende rassen, ook veel minder voorkomende rassen. Op bestelling maakt Geke dieren op bestelling. Aan de hand van ingestuurde foto’s. Geke maakt het precies zo na. Zo kun je niet alleen dieren hebben van een specifiek zeldzaam ras, maar kun je zelfs de koe of schaap krijgen, met exact dezelfde tekening als die in de wei je huis ziet staan. Of in de wei in de buurt van het station dat je in spoor N hebt nagebouwd. Onlangs wilde een vrouw, zeer trots op haar paard, precies dat paard op de modelbaan hebben. Dat kan!
Geke heeft nog veel toekomstplannen. Ze maakt nu veel Oud Hollandse koeienrassen, paarden en schapen in de schalen N en H0. Maar meer typische Duitse rassen, voor Duitse klanten, zou ook kunnen. Geke sluit niets uit. Als er maar foto’s van zijn, dan is elke kleur in verf te mengen. Voor meer info, bestellingen en de beurskalender kijk op haar website.

Ik sta nu ook vaak met schapenrassen op de beurs zoals; Jacob schapen, Drentse heideschapen, Zwitserse schapen en Zwartbles schapen. Op ons verzoek maakte ze zelfs een Milka koe. Geke timmert goed langs de weg, zo heeft men al een artikel in Railhobby over haar kunnen lezen.