Van lijntekening tot model

Advertentie

upload1In een tijd dat modelspoorfabrikanten op springen staan, modelspoortreinen bijna onbetaalbaar worden en nieuwe Nederlandse modellen moeilijk te koop zijn, kon men op Eurospoor 2009 een nieuwtje zien. Je eigen modellen in 3 D laten printen. Op dit grootste modelspoor evenement, dat op dit moment in Utrecht gehouden wordt, staat Mitchell Jetten samen met Hans van de Burgt van TNO op de Beneluxspoor stand. Hij laat zien hoe je van lijntekening tot model komt. Deze manier van treinen produceren geeft een gehele nieuwe dimensie aan de wensen van je modeltrein die nog niet leverbaar is. Ook met kleinere schalen zoals Z-spoor worden nu proeven gemaakt.

upload2De laatste jaren is er veel onderzoek verricht naar de mogelijkheden van 3D printen, ook wel 3D Rapid Prototyping genoemd. Zo staat bij TNO in Eindhoven een printer, ter waarde van 350.000 euro die enkel gebruikt wordt voor industriële doeleinden. TNO bekijkt op welke wijze dit soort printers industriële oplossingen geboden kunnen worden aan het bedrijfsleven, het onderwijs of anderen. Zo kunnen bijvoorbeeld auto-onderdelen worden geprint. “Dat kan, afhankelijk van de hoeveelheden, een veel goedkopere oplossing zijn dan hoe nu onderdelen worden gemaakt”, aldus Kees Buijsrogge van TNO Industrie en Techniek. De ontwikkelingen zijn

zo succesvol dat op dit moment de eerste machines ontwikkeld worden voor serieproductie in het bedrijfsleven. Langzaam aan komt de 3D printer uit het laboratorium en is er sprake van 3D Rapid Manufacturing.
Printen-on-demand
Tussen de industriële 3D printer van TNO en een desktop thuisprinter van Solido of Desktop Factory ligt een wereld van verschil. Voor veel mensen zal de aanschafprijs van 5.000 euro voor beide laatstgenoemde machines nog veel te duur zijn. Maar ook daar is een oplossing voor: “printen-on-demand”.
Het bedrijf Shapeways in Eindhoven verwerkt 3D-printverzoeken voor de consument via internet. Binnen tien dagen wordt het product thuis afgeleverd. Op de website van het Nederlandse bedrijf kunnen mensen kiezen: hun eigen ontwerptekening indienen, via een programma op de website iets ontwerpen of uit de galerie een voorwerp halen en dat eventueel aangepast laten printen. Inmiddels is de galerie gevuld met ruim vierduizend artikelen.
Shapeways werkt samen met MKB-ondernemers die de beschikking hebben over industriële 3D printers. Door de vraag van de consument slim te combineren met de machinecapaciteit verspreid over meerdere locaties, ontstaat een efficiënte productieketen. En voor consumenten biedt het de mogelijkheid zelf unieke producten te fabriceren tegen een acceptabele prijs.
Een object laten printen, dat helemaal aan de eigen wensen voldoet, blijkt een groot voordeel te bieden. Peter Weijmarshausen, directeur van Shapeways ziet dat relatief veel mensen uit de spoorwegmodelbouw aan het 3D-printen slaan. Zij laten door Shapeways treinen, wagons, huisjes of andere attributen printen voor hun hobby.
Op initiatief van de “Stichting Beneluxspoor.Net” zijn een aantal modelspoor hobbyisten, verenigd in de Werkgroep 3D/RM, samen met Shapeways aan het experimenteren geslagen. In korte tijd heeft dat reeds tot prachtige resultaten geleid.
Wil je meer weten neem hier eens kijkje.

Foto’s Treinennieuws – Wietze Boersma