SpoorParade Programma

Advertentie

Wij hebben al een mooi weekend achter de rug wat de viering 175 jaar Spoor betreft, nu staat de SpoorParde voor de deur. Een evenement wat geen sportliefhebber mag missen. Het wordt een eenmalig themapark met 100 treinen van 100 gram tot 100 ton.


Erik pasfoto

 

Erik de Zwart (wie kent hem niet) eerste Dagburgemeester SpoorParade

45 meter hoog “reuzenluisterrad” met spoorverhalen door cabaretier Justus van Oel

Duizenden bezoekers verwacht op Wagenwerkplaats Amersfoort

•Spoorparade van 16 t/m 21 oktober 2014

 

 


DJ en Spoorkenner Erik de Zwart is op 16 oktober de eerste Dagburgemeester van de SpoorParade Amersfoort. Dit eenmalige themapark wordt opgebouwd ter gelegenheid van 175 jaar spoor en is in de herfstvakantie zes dagen geopend. Het hele gezin kan hier 175 jaar spoor beleven met theater, demonstraties, exposities, colleges, film, muziek en eten. Centraal staan meer dan 100 treinen, van 100 gram tot 100 ton. Het programma is vandaag definitief bekend gemaakt op www.spoorparade.nl.
Grote en kleine kinderen kunnen spelen met modeltreinen van Márklin of meerijden in een miniatuurstoomtrein. Vanaf de tribune is drie keer per dag een rijdende treinenparade te zien met als blikvangers onder andere een oorlogslocomotief die ingezet werd bij de bevrijding in de 2e Wereldoorlog. De treinenparade wordt voorafgegaan door een demonstratie van de Ongevallen Bestrijdingsdienst op het spoor. Bezoekers die op het spoor willen werken, kunnen hun rangeerdiploma halen, spoorbomen bedienen of workshops ‘treindienst’ leiden volgen. In het 45 meter hoge “luisterreuzenrad” hoort de bezoeker spoorverhalen over verleden en toekomst van cabaretier Justus van Oel. Spoorliefhebbers krijgen spoorcolleges van deskundigen uit de sector. De SpoorParade Amersfoort is open van 16 tot en met 21 oktober van 10 tot 18 uur.
SpoorParade in cijfers
De SpoorParade wordt georganiseerd door meer dan 60 spoorbedrijven ter gelegenheid van 175 jaar spoor. Het Paradeterrein op de Wagenwerkplaats in Amersfoort is meer dan 10 voetbalvelden groot. Er zijn 100 treinen te zien van 100 gram tot 100 ton. In 6 dagen werken er in totaal 960 vrijwilligers. De trailer is hier te zien:



Programma 16 -21 oktober (zie voor update www.spoorparade.nl)
Spoorboulevard
Een ode aan 175 jaar Spoor aan de hand van 175 foto’s. Samen vertellen zij de kleurrijke geschiedenis van het Spoor in Nederland.
Stoomtrein smalspoor
Een gezellig treinritje op smalspoor voor jong en oud. Het stoomtreintje brengt je van de entree helemaal tot aan het restaurant van La Place.
Rondrit in stoomtrein
Heb je altijd al eens willen ervaren hoe het voelt om in zo’n prachtige historische stoomtrein te reizen? Dat kan tijdens deze rit; je waant je een kilometer lang terug in de tijd.
Werkplaats
In een werkplaats steekt men de handen uit de mouwen, zo ook op de SpoorParade Amersfoort. Je kunt meedoen in een technische workshop, een lasdemonstratie volgen, en een automontage- en railinspectiewagen met eigen ogen bekijken. En na al dat harde werk, kun je even genieten van de historische films over het spoor van weleer.
Rijtuigenloods
Verleden, heden en toekomst komen hier samen: Met de 19e eeuwse spoorwegpionier F. W. Conrad en met een presentatie over de reiziger van de jaren ’70 tot nu. Met hedendaagse ontwikkelaars van hightech mobiele innovaties en een eyetrackerbril om duurzaam een trein te leren besturen. En met een mooie visuele presentatie over de innovaties van de toekomst en de 3D bril voor een blik in de toekomst. Je reisverslag kun je naar huis sturen op een zelf ontworpen kaart met spoorzegel.
Spoorparadeshop
het grote spoor boekHier kun je kijken, kijken én kopen. Van een 175 jaar Spoor koffiebeker, een Gouden Boekje “Feest in de trein” tot en met een kwartetspel om 175 jaar Spoor te vieren. Wat dacht je van het jubileumboek “Het grote spoorboek”, de spoorpostzegels, of de speciale uitgave van de Märklin wagons.
Luister-reuzenrad
Op een hoogte van maar liefst 45 meter dwaalt de blik over de SpoorParade Amersfoort en het historische terrein van de Wagenwerkplaats. Cabaretier Justus van Oel neemt je mee in zijn poëtische vergezicht over het Spoor en de toekomst.
Wisselloods
Voor wie een baan binnen de spoorwegen ambieert, is dit een ‘must-visit’. Ervaar hoe het is om een hoogwaardige opleiding of omscholing te volgen tot monteur, veiligheidsonderzoeker, spoorbeveiliger, of treindienstleider. Hier draait alles om opleiden, vakmanschap en meesterschap.
Treinparade
Zonder Treinparade geen SpoorParade. Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur is er vanaf de overdekte tribune een prachtig spektakel te zien van historische treinen. Onze spreekstalmeester leidt je langs deze parade met in de hoofdrol o.a.: de beroemde Bello, de unieke Sik 122, de Stoomloc USA 4389, de onvergetelijke Kikker Loc 657 en de indrukwekkende Blauwe Engel.
Ongevallen Bestrijdingsdienst
Voorafgaand aan de Treinparade om 10.30, 12.30 en 14.30 uur is er telkens een spraakmakende demonstratie van de  ongevallen Bestrijdingsdienst die bezoekers inzicht geven in hun belangrijke werk in het geval van calamiteiten op en rond op het spoor.
Restaurant La Place
Restaurant La Place heeft een uitgebreid buffet om uit te kiezen. Terwijl je van je maaltijd geniet binnen of buiten op het terras, heb je perfect uitzicht over het park en de Wagenwerkplaats.
Workshops
Voor alle creatievelingen onder jullie. Wie kent niet de oude stations die voorzien zijn van prachtige glas-in-lood ramen? Je kunt hier meer leren over dit klassieke ambacht in een speciale workshop. Ook is er een atelier waar jij je favoriete modeltrein kunt beschilderen. Meld je aan bij de infobalie.
Kleine Loods
Ook voor de allerkleinsten is hier van alles te beleven. Lekker op de grond spelen met kleine treintjes en het prachtige decor bekijken met unieke Märklin modeltreinen op schaal 1:45. Een feest voor kleine en ‘grote’ kinderen. En dan is er ook nog een fotoselectie te bewonderen uit het jubileumboek ‘Langs het Spoor’ van Kees van Meene.
Verkeerstuin
In de verkeerstuin vieren wij elke dag een kinderfeestje en kunnen kinderen naar hartenlust hun energie kwijt op de skelter, met een potje tafelvoetbal of een partijtje pingpong. Ook is er een knutseltafel en kunnen kinderen zich laten schminken. Buiten staat een springkussen in de vorm van een reuze locomotief. Schoenen uit en springen maar!
Circus
Hoe word je circusartiest? Bij de entree kun je je inschrijven voor een workshop.
Centraal Ketelhuis
Een restaurant met smakelijke lekkernijen. Een goede plek om even uit te rusten.
Centrale Plein
Op het Centrale Plein is het een komen en gaan van mensen en activiteiten. Er valt van alles te beleven en te doen. Er rijden muziekautootjes rond, je kan op de foto met Toet van de CliniClowns of genieten van één van de passerende drumbands. Test je zenuwen met “De speelwegovergang” of doe een gigantisch pak aan van de Ongevallenbestrijdingsdienst.
Spoorbios
Zijn je benen toe aan een moment van rust? Dan kun je hier bijkomen terwijl je ‘meereist’ in een van de treinen die de hoofdrol spelen in de weergaloze serie Rail Away van de EO.
Spoorcolleges
Eén van de inhoudelijke hoogtepunten van de SpoorParade Amersfoort is de serie SpoorColleges. Om 12.00, 14.00 en 16.00 uur gaat een expert dieper in op een van de vele boeiende onderwerpen die te maken hebben met het spoor. Er zijn spoorcolleges van onder meer railverkeerskundige André van Es, Hoogleraar Transportbeleid Bert van Wee, advocaat Viola Süto van LegalRail en architect en Spoorbouwmeester Koen van Velsen. Kijk op www.spoorparade.nl voor een overzicht van alle sprekers.
Holland Opera
Het voorprogramma van de Spoorcolleges wordt verzorgd door Holland Opera bij wie de SpoorColleges ‘te gast zijn’. Zij spelen een deel uit de opera Blauwbaard die dit gerenommeerde gezelschap een paar jaar geleden opvoerde voor de opening van dit Muziektheater.
Rijdend Miniatuur
Alle kinderen zijn welkom om op dit unieke stoomtreintje mee te rijden op het smalspoor.
Grote Loods
13.800 m2 spoorinspiratie onder één dak! Want kun je hier doen? Je rangeerdiploma halen, zelf spoorbomen in werking zetten, en treinmaquettes van dichtbij bestuderen. Ook is er een interactieve demonstratiewand én computersimulatie van het gloednieuwe veiligheidssysteem ERTMS, en een demonstratie van een futuristische magneettrein. Bollebozen kunnen hun spoorkennis testen bij de Spoorquiz of vragen stellen aan de machinisten van de toekomst. Want werken aan het spoor is leuk! Kom naar een proefles speciaal voor de jeugd of doe mee aan een interactief programma over veiligheid op het spoor voor scholieren. De Grote Loods is een plek om rond te dwalen door de wereld van het Spoor met een prachtig decor van een aantal historische treinen zoals de Elektrische Mat 46, de Diesel III, de Kameel. Maar je bezoek is niet compleet als je niet bij de NVBS bent geweest. Zij bezitten hét grootste historisch archief over treinen in Nederland.
Treinexpo
Hier staan bijzondere Nederlandse treinen opgesteld die worden gebruikt in het goederen en reizigers vervoer. traxx nsDe de Traxx-loc van NS, de Spurt van Arriva, maar ook een prachtige Hondekop Mat ’54 zijn van binnen en buiten te bewonderen. Met drie wagons krijg je inzicht in het goederenproces “Van kalk, naar staal, naar auto”. En wat te denken van het groot mechanisch materieel wat nodig is om het spoor te onderhouden, zoals een meetrijtuig en een mobiele werkplaats.