Spoorboekje 2018: Alle treintijden weer op papier

Advertentie

Na bijna een eeuw stopte de NS met het papieren spoorboekje voor de treinreizigers. Sinds 1917 werd dit handige boekje voor het eerst als ‘officiële reisgids der Nederlandse Spoorwegen’ uitgebracht. Maar volgens de NS gebruikt van alle reizigers nog maar 1 procent het huidige spoorboekje, de rest heeft een smartphone. Dat idee komt natuurlijk van al die ict-ers die bij de NS in dienst zijn. Menig treinliefhebber die alles koopt en spaart op treinengebied, zoals tijdschriften, DVD’s en hebbedingetjes was het spoorboekje ineens nostalgie. Maar daar was Treinreiziger.nl die nam de uitgave van dit handige boekje op zich. Dat werd een succes.

Hoe laat vertrekt de trein? Dat kan je natuurlijk op internet nakijken, maar ook nog steeds in het papieren spoorboekje. Vanaf 4 december ligt het spoorboekje 2018 weer bij de AKO boekwinkel. Ook is het verkrijgbaar via Treinwebshop.nl.

“We zien ieder jaar nog steeds een constante vraag naar het papieren spoorboekje” zegt initiatiefnemer Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl. “Niet alleen onder treinliefhebbers is het geliefd, maar bijvoorbeeld ook onder ouderen”. Behalve het dikke spoorboekje waar alle treinen in staan, verschijnt er dit jaar voor het eerst ook een intercityboekje. De intercity-treintijden staan weliswaar ook in het dikke boekwerk “maar dat is met meer dan 700 pagina’s wel wat dik om mee te moeten sjouwen” legt Van Kuijeren uit. Het intercityboekje telt slechts 144 pagina’s.

Het intercityboekje verschijnt in een oplage van 100 stuks en kost € 7,95. Het Spoorboekje 2018 is twee euro duurder en heeft een oplage van 5.000 stuks. “Doordat de oplage van het intercityboekje veel kleiner is, zijn de drukkosten in verhouding veel hoger. Vandaar dat het dunne boekwerk nauwelijks goedkoper is dan het dikke spoorboekje”.

Het nieuwe spoorboekje gaat in per komende zondag (10 december). Vanaf die datum laat NS meer treinen rijden. Bijvoorbeeld tussen Leeuwarden – Meppel, maar ook tussen Amsterdam – Eindhoven en Utrecht – Houten. NS gaf in 2009 voor het laatst een spoorboekje uit. Sinds 2013 is het spoorboekje weer terug van weggeweest. Nu wordt het echter uitgegeven door Rover en Treinreiziger.nl.