Modelbouw in Spoorwegmuseum omarmt nieuwe 3D technieken

Advertentie

UTRECHT – Nog maar 18 jaar, maar nu al onmisbaar voor veel modelspoorbouwers. Tijmen Boer zorgt voor de details, de finishing touch. Dankzij een geavanceerde 3D-printer is hij in staat om het kleinste element in een landschap, een bovenleiding of een ornament van een nagebouwd treinstation te leveren. Tijdens het modelspoorevenement On traXS! in Het Spoorwegmuseum demonstreert Tijmen de mogelijkheden van het 3D printen. Tussen de grote locomotieven van Het Spoorwegmuseum zijn de mooiste modelspoorbanen van Europa te bewonderen. On traXS! vindt plaats van vrijdag 6 t/m zondag 8 maart 2015, kijk voor meer informatie op www.ontraxs.nl

Van 6 t/m 8 maart is hij een van de blikvangers op On traXS!, de modelbouwbeurs in het Spoorwegmuseum. Dan komen de beste modelspoorbouwers uit onder meer Engeland, Frankrijk, België, Duitsland en Italië naar Utrecht. Tijmen de boerTussen de banen in tonen fabrikanten en leveranciers hun nieuwste producten, zoals Tijmen. Een thuiswedstrijd voor de vmbo-student handel en administratie. Met zijn webshop bedient hij menig liefhebber. ,,Heel veel bouwers zijn niet handig genoeg of hebben geen geduld. Het ornament van het station Delft bijvoorbeeld is niet eens met de hand te maken, het is te klein, te gedetailleerd. Een groot deel blijft toch maatwerk.” Over de kosten maken de ‘priegelende kunstenaars’ zich niet druk: ,,Ze steken er niet voor niets zoveel tijd in. Alles moet perfect.” Dan komt een 3D-printer om de hoek kijken. Aanvankelijk kwamen er vooral mislukte voorwerpen uit het apparaat, maar inmiddels heeft Tijmen de fijne kneepjes geleerd. ,,Het afstellen van de printer is heel complex.” Trots pakt hij er een uil bij. ,,Die zorgde voor het eerste joepiemoment. Er bleef eindelijk iets onder de printer hangen…De lol is iets maken waarvan mensen eerst zeggen dat het niet lukt.”

Spoorweg museum in 3D
Het Spoorweg museum van Tijmen de Boer in 3D toonde hij op Eurospoor

Het enige wat de pionier nodig heeft is een ontwerp, foto of een tekening van het te printen voorwerp. Vervolgens gaat Tijmen minutieus alles afstellen, en in detail berekenen. Wat volgt lijkt op magie. In de printer ontvouwt zich een proces waarbij onder invloed van licht uit de vloeibare stof resin (kunsthars, die hij koopt in Spanje) een vast product ontstaat. De ene opdracht is meer bewerkelijk dan het ander. Een vriend moest een locomotief gemaakt hebben voor het nabouwen van het emplacement van Ommen. Tien versies verder kwam er pas iets degelijks uit de printer. Monnikenwerk was het.

,,Ik ben nu bezig met iets simpelers: Amsterdammertjes, die paaltjes. Ik zou er eventueel ook het symbool van Amsterdam (de drie kruisen, red.) op kunnen zetten, maar dan wil geen Rotterdammer ‘hem meer hebben.”

Het liefst houdt hij zich fulltime met z’n grootste hobby bezig, zo bevlogen en enthousiast is hij. Bijna elk vrij uur gaat er aan op. Over vier jaar ben ik klaar met school. Als ik op deze manier doorga kan ik er tegen die tijd van leven.” Zijn vertrouwen daarin is groot, want potentie heeft het. De vraag neemt alleen maar toe. Zijn assortiment telt inmiddels zo’n vijftig producten. En concurrentie is er niet. “Ik ben voor zover ik weet de enige in Nederland.” Fabrikanten wagen zich er niet aan. Te tijdrovend en complex, zegt Tijmen. “Die maken alleen grote dingen. Met het spuitgieten kunnen ze geen holle elementen maken.” Tijmen voelt zich als jongeling zeker thuis in de ‘oudere mannenwereld’. Hoezo stoffig imago? Hoofdschuddend: “Op de beurs krijg je een totaalbeeld: dan heb je veel minder het idee van mannen die op zolder met hun treinen rijden. En ja, dankzij de 3D-printer wordt het ook interessanter voor jongeren”.

Ontraxs 2015

 

On traXS!
Het Spoorwegmuseum
6 t/m 8 maart 2015
Entree €16,00 (museumkaart gratis)
Kaarten met korting te koop via website