Kinderen houden niet meer van Modelspoortreinen

Advertentie

***Treinennieuws.nl weekend editie***

Kinderen houden niet meer van Modelspoortreinen, wordt door de media en modelspoor fabrikanten beweerd. Zij spelen met games of Facebooken ze liever. Wij geloven dat er wat anders achter zit. Wij van treinennieuws.nl zoeken de hele dag op internet naar treinennieuws, grootspoor of modelspoor het maakt niet uit. Google zou dan natuurlijk op hun bekende manier ons moeten bestoken met banners van Modelspoorfabrikanten of -importeurs. Nou vergeet het maar. Google heeft gewoon geen banners, op een enkel tweedehands zaak na, om aan ons door te geven. Ja, dus wel van modelspoor artikelen op de tweedehands markt. Als je de Modelspoorbeurs in Houten bezoekt, is er genoeg te zien en te koop. Zowel tweedehands, maar ook spiksplinternieuwe sets. Met tassen vol verlaten de bezoekers de beurs, niet alleen door de Opa’s gekocht, zoals iedereen maar beweerd. Modelspoorfabrikanten geven geen cent aan reclame uit. Kijkt u wel eens naar kindertelevisie programma’s? De ene na de andere spot over games, ondefinieerbare bouwdozen van LEGO of fantastisch gefilmd speelgoed, wat in de praktijk altijd tegen valt. Nee, geen banners of reclamespots over my world, de begin set voor kinderen van Märklin. Nu jokken we eigenlijk een beetje, want afgelopen herfst was er op de Duitse televisie reclame voor Märklin my world. Eindelijk wist Märklin na meer dan 150 jaar, hoe zij kinderen moeten bereiken. In augustus won Märklin met het ” my world startpackung ” met een lokale LINT trein, een grote Duitse prijs. Volgens ons is het de eerst keer dat Märklin eens bij de kinderen begint en niet met dure treinen voor de ouderen. (Waar je ongeveer eerst een bank moet beroven). Kijken of op de Spielewarenmesse, die begin februari weer in Nürnberg gehouden wordt, de TV reclame bij Super RTL, Disney Channel en Nickelodeon goed is aangeslagen. Nu maar hopen dat deze impuls van Märklin ook de ouders en hun kinderen meer bewust maken dat er ook ander speelgoed is dan games of mobieltjes.  TV-spot is hier te zien. Nu Nederland nog.

Importeur van Märklin NEDERLAND krijgt geen budget.
De meeste startsets zijn als cadeau voor kinderen niet te betalen. De NS trein waar het jongetje in de NS tv spot mee speelt, hebben wij in het echt nog niet kunnen bewonderen, op een reclame in de Intertoys brochure na. Alles moet tegenwoordig voor de modelbaan bezitter of journalist op internet besteld worden. En dan mopperen de modeltreinfabrikanten op de organisatoren van modelspoor beurzen, dat daar alles onder de prijs wordt verkocht. Maar is dat wel zo? Moet de winkel de prijzen niet kunstmatig hoog houden, om nog wat te verdienen? Je krijgt alleen korting (Bij Märklin) als je Insider lid bent. Gelukkig zien wij steeds meer winkels die vroeger in het straatbeeld te zien waren, nu op lokale beurzen en evenementen staan. Tevens zijn er enkele zaken ook als ontmoetingspunt voor hun klanten uit heel Nederland op beurzen te vinden. Netjes met naamsvermelding, dus niet zoals beweerd wordt: “Garantie tot aan de hoek van de stand.” De stands voor het kleinere spoor Z, wat je helemaal niet in winkel kan kopen, alleen bestellen via internet, draaien goed en hebben tegenwoordig ook de nieuwste modellen op voorraad. Gonard staat alleen in Houten met zijn stand. Daar kan je alles vragen en/of bestellen. Zij hebben ook goede garantievoorwaarden. De prijs van de treinen zijn zo, dat meestal de verzenkosten inclusief zijn. Märklin, ROCO, Fleischmann, PIKO hebben ook zelf een webshop, dus dat kunnen de winkeliers ook niet meer verkopen. Als je bij de modelspoorwinkels je wensen alleen maar kan bestellen, kan je beter direct bi een webshop bestellen. Daarom zouden de importeurs contact moeten leggen met de kinderen op grote erkende beurzen, zoals Rail (februari Houten) en Eurospoor (november Utrecht), maar zij schitteren bijna allemaal door afwezigheid op de ontmoetsplekken , op een enkel uitzondering na, zoals PIKO.
Ja, het is een beetje kommer en kwel in modelspoorland. Eerst het debacle van Märklin waar honderden mensen werden ontslagen. De magazijnen gedumpt tegen record lagen prijzen. Later werd de modeltreinenbouwer Märklin overgenomen door de grootste Duitse speelgoedfabrikant Simba-Dickie. Voor Nederland is dat de firma de Kleine in Meppel.

Bij Markenburg is nu bijna alles te bestellen in elke schaal. Hier de Stoomwasseij in Z

Ook het Duitse Fleischmann kwam in moeilijkheden maar werd gelukkig overgenomen door de Oostenrijkse Modelleisenbahn Holding GmbH, die ook in moeilijkheden zittende Roco https://www.roco.cc/en/home/index.html overnam. Het is bijna onbegrijpelijk maar Fleischmann viert gelukkig dit jaar toch zijn 130-jarig bestaan. Na de overname van Fleischmann door Modelleisenbahn GmbH is er veel gespeculeerd over de toekomst van Fleischmann. Vele geruchten deden de ronden, zoals dat ook gebeurde tijdens de overnames van bijvoorbeeld Trix en LGB door Märklin. Met de overname van Fleischmann is er bijna een eind gekomen aan de grote zelfstandige modelspoorfabrikanten. Nog maar enkele producenten zoals Tillig(TT)  en Piko, deze laatste heeft overigens een heel breed Nederlandse programma voor Spoor N, en dat wordt gewaardeerd. Alle grote bekende merken van weleer zijn reeds van eigenaar verwisseld
Het Britse speelgoedbedrijf Hornby, na overname van een aantal kleinere merken, heeft het ook moeilijk. Na het debacle van Märklin zijn de prijzen flink gedaald behalve bij Märklin, zei zeggen dat hun treinen beter zijn. Of dat wel zo is, moet de toekomst bewezen worden.
Op de voorpagina van de Telegraaf van 18 januari 2017 stond een leuk artikeltje over een Blokhoofd dat gezocht werd als een droombaan. De universiteit van Cambridge zoekt een hoogleraar die zich gaat bezighouden met Lego-steentjes. Niet alleen krijgt de Lego-prof een riant salaris van ruim 95.000 euro; hij of zij wordt ook de baas van een ambitieus onderzoekscentrum. Wie denkt de hele dag met blokjes in de weer te kunnen zijn, komt bedrogen uit. Doel is om gedegen wetenschappelijk bewijs te leveren dat spelend leren de schoolprestaties bevordert. Koren op de molen van de Deense speelgoedfabrikant Lego, die de leerstoel dan ook sponsort met 4 miljoen pond. Wij menen dat je met een ondefinieerbare modellen niet voor 100 % spelend wijs wordt. Leren bouwen met bestaande modellen wel en daar kunnen treinen goed bij helpen denken wij zo. Dus LEGO doe er wat aan.
Was de LEGO trein zo’n 50 jaar geleden een gewilde trein voor onze kleine kinderen. Nu staan de dozen met blokjes meestal op zolder of in de kelder. Maar er is een boek waarmee deze oudere treinen weer gauw in een nieuw jasje op de rails gezet kunnen worden. Want met het boek LEGO Eisenbahn, waar 10 tallen nieuwe modellen in staan die gebouwd kunnen worden op oudere systemen. Natuurlijk dienen er misschien wel wat steentjes bijgekocht te worden, maar bij elk model staat precies welke en hoeveel blokjes je nodig hebt om het nieuwe model te bouwen. Een inleiding tot LEGO bouwtechnieken, die niet alleen van toepassing op de wereld van treinen, geeft de nodige achtergrondkennis voor je eigen constructies. Zo worden treinen ook weer leerstof voor onze jongeren. Als de treinen in elkaar zit. Rijden maar. Mocht je LEGO hebben weg geven, kijk dan eens bij de LEGO City bouwdozen.
Maar in dit boek, van meer dan 250 pagina’s beschrijft Holger Matthes de basisconcepten van innovatief bouwen met LEGO, maar toont ook de vele mogelijkheden die LEGO heeft in de wereld van de modelspoorbaan. Je leert je locomotieven en wagons realistisch bouwen op een creatieve manier. Daarnaast heeft de auteur kijkt ook naar de thema rij- en railsysteem u in de situatie gebracht, zelfs realistische modellen te ontwerpen.
Dit diepgaande naslagwerk zal je helpen om je creativiteit te vergroten en meer plezier te hebben met de LEGO modelspoorbaan. Modellen en illustraties zijn indrukwekkend in kleur weergegeven.
Uit de inhoud:
Detail beschrijving van de verschillende generaties modellen: die je kan gebruiken bij het maken van nieuwe trein die je van zolder gehaald hebt.
Viele Tips voor geavanceerde bouwtechnieken
Compatibiliteit de verschillende systemen
Inspiratie voor eigen ontwerpen
Die eigen lay-out die nog realistischer met de rails en wielen van andere aanbieders
Vele foto’s van de afgewerkte modellen
Gekleurde bouwinstructies en aantal stenen die nodig zijn
LEGO fans van alle leeftijden
Modelspoorbaan vrienden die willen bouwen met LEGO.

Bestellen? Dan hier even kijken bij Verlag dpunkt in Duitsland of bij Bol.com

Na de LEGO trein volgen dan de kindertreinen van o.a Märklin, PIKO en Roco. De derde stap is kiezen voor de juiste schaal H0(1:87), TT(1:120), N(1:160), Z(1:220)of misschien wel T(1: 450). Natuurlijk ook of men een Analoog of digitaal wil gaan rijden. Dan denk je al gauw, waarom zegt men eigenlijk dat kinderen niet van treinen houden.
Wil je een beetje in de ban komen van LEGO Treinen bekijkt dan eens deze twee LEGO YouTube video’s.