Dit weekeinde Jubileum 175 jaar Spoor

Advertentie

Op 20 september, om 13.30 uur precies, vertrok in 1839 vanaf station Eenhonderd Roe in Amsterdam de eerste trein in Nederland. Een feit dat door Het Spoorwegmuseum en NS uitgebreid gevierd wordt. Komend weekend staat het hele museum in het teken stoom, het is tevens de laatste kans om de tentoonstellingen over Frederik Willem Conrad en Iconen van het spoor te zien. Vier dit jubileum dus mee in Het Spoorwegmuseum te Utrecht en/of ga naar Amsterdam CS

Verder dit weekeinde:
* Stoomlocomotieven op bezoek tijdens Stoom!
* Open dag NedTrain Haarlem
* Stoomlocomotief “De Arend” om 12.30 op stationsplein Amsterdam Centraal;
* Groene trein op Spoor 1 Amsterdam Centraal om 13,50
* Het Grote Spoor Boek nu in Het Spoorwegmuseum te koop
* 175 jaar spoor bij NostalgieNet
* Historisch materieel rijdt tussen Amsterdam en Haarlem
* Speciale postzegels een mooie herinnering.
* Herfstvakantie: Ontdek Chuggington speciaal voor onze kleine toekomstige treinlifhebbers
* Vertrek directeur Spoorwegmuseum

Stoomlocomotieven op bezoek tijdens Stoom!
Op 20 en 21 september staat het hele Het Spoorwegmuseum in het teken van stoom. Er zijn allerlei mooie, bijzondere en werkende stoommachines te bewonderen zoals o.a. een vrachtauto op stoom, stoomtrekkers, een stoomfiets, stoomwals en de op stoom werkende Gorkumse brandweerspuit. Daarnaast komt er hoog bezoek van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Twee prachtige historische stoomlocomotieven zijn het hele weekend onder stoom: de onlangs 100 jaar geworden ‘Bello’ en stoomloc 23071. In het restauratierijtuig kunnen bezoekers een klein stuklje meerijden met deze enorme locomotief. Kijk hier voor het programma. Zaterdag 20 september om 18 uur vertrekken alle stoommachiens op wielen voor een parade door de binnenstad van Utrecht. Mis het niet!

het grote spoor boekHet Grote Spoor Boek nu te koop
Het Spoorwegmuseum heeft in samenwerking met W Books een prachtig boek samengesteld over 175 jaar spoorwegen in Nederland. Aan de hand van ca. 450 veelal onbekende foto’s geeft het boek een prachtige inmpressie wat er in al die jaren op en naast het spoor gebeurde. De foto’s zijn merendeels afkomstig uit de archieven van Het Spoorwegmuseum. Ze behandelen thema’s als personeel, reizigersvervoer, goederen op het spoor, stations en veiligheid. De begeleidende teksten zijn van Guus Veenendaal. Het Grote Spoor Boek is te koop in de museumwinkel of bij Bol en kost € 49,95. Klik op de Bol banner op de site.

175 jaar spoor bij NostalgieNet
Voor dit jubileumjaar werkt Het Spoorwegmuseum samen met NostalgieNet. Resultaat is een prachtige documentaire over de begintijd van de spoorwegen in Nederland en de rol die spoorwegpionier Frederik Willem Conrad daarin speelde. De conservator van Het Spoorwegmuseum, Jos Zijlstra, neemt de kijker mee naar de plekken die belangrijk waren bij de aanleg van de eerste spoorlijn. Zaterdag 20 september zendt NostalgieNet de documentaire uit op televisie. Daarnaast is er deze dag veel aandacht voor het 175-jarig jubileum van de spoorwegen met een aantal bijzondere programma’s.

De programmering op NostalgieNet op 20 september ziet er als volgt uit:
19.00 uur: 175 jaar spoor: Frederik Willem Conrad. spoorwegpionier
19.30 uur: Sporen naar het Front
20.00 uur: Nederland Toen: Spoor
22.00 uur: Spoorwegen in Nederland

blokkendoosHistorisch materieel tussen Amsterdam en Haarlem
Ook NS viert op 20 september 175 jaar spoor. Neerlands eerste locomotief De Arend is te zien op het stationsplein van Amsterdam CS, tussen Amsterdam en Haarlem rijden de treinen van Het Spoorwegmuseum. Onder andere de Blokkendoos, Hondekop en Rode Duivel geven acte de presence.

De treinen rijden tussen 10.00 en 17.00 uur. Reizigers die verzekerd willen zijn van een plaatsje, kunnen deze reserveren via www.175jaarspoor.nl. In Haarlem kunnen belangstellenden tussen 10 en 16 uur de open dag van de werkplaats van NedTrain bezoeken.

Eind oktober Grote Spoor Parade
Van 16 t/m 21 oktober organiseert NS bij station Amersfoort de SpoorParade. Een bijzonder evenement over techniek en innovatie, over de mensen van het spoor, de reizigers en over nog heel veel meer. Voor informatie en kaartverkoop: www.spoorparade.nl.

175 Jaar Spoor postzegels

Met de postzegels wil PostNL ‘bijdragen aan de viering van 175 jaar spoor.’ De postzegelserie is gemaakt door ontwerper Wout de Vringer. Hij was bij uitstek geschikt voor de opdracht aangezien hij geen rijbewijs heeft en altijd met de trein reist. Op de postzegels heeft hij de iconen van het Nederlandse spoor weergegeven, het contrast tussen oud en nieuw verwerkt en plaats ingeruimd voor nostalgie. De zegels zijn o.a. te koop in de museumwinkel.

Herfstvakantie: Ontdek Chuggington
Het fictieve stadje Chuggington, waar treinen de dienst uitmaken, wordt steeds populairder. Inmiddels is de serie wereldwijd in 175 landen te zien. De tv-serie is in Nederland dagelijks te zien op RTL Telekids en gaat over de treinen Brewster, Koko en Wilson die van alles meemaken op het spoor. Het Spoorwegmuseum organiseert voor de derde keer een speelse en educatieve themaweek over Chuggington. Kinderen kunnen eindeloos kijken, spelen en bouwen met Chuggington-speelgoed. Er ligt een bijzonder speelkleed dat flink de hoogte in gaat. De rode diesellocomotief Wilson is aanwezig voor een fotomoment, een speurtocht gaat langs alle plekjes van het museum, de nieuwste film draait en er wordt geschminkt en geknutseld. De kaartverkoop gaat per dag, tickets zijn te koop via de website. Museumkaarthouders hebben gratis entree en hoeven niet te reserveren.

vlijmenDirecteur Spoorwegmuseum vertrekt
Tot slot het bericht dat na een dienstverband van 27 jaar de directeur van Het Spoorwegmuseum, Paul van Vlijmen, heeft aangekondigd het museum te gaan verlaten. Hij wordt per 1 november directeur van de Stichting Defensiemusea. Van Vlijmen kwam in 1987 in dienst, eerst als conservator, later als directeur. In die hoedanigheid was hij betrokken bij een aantal grote vernieuwingen, waarvan de verbouwing in 2005 het meest in het oog springt. Met de insteek van ‘educatie door vermaak’ zette hij Het Spoorwegmuseum op de kaart als vernieuwend, vooruitstrevend en avontuurlijk. Sindsdien stegen de bezoekersaantallen naar rond de 350.000 per jaar. Hij zou na het jubileum (150 jaar Spoor) vertrekken, maar het wordt een jubileum later. “Het is met 1 appelboom begonnen, nu staat er een hele boomgaard die vrucht draagt. Ik laat Het Spoorwegmuseum met een gerust hart achter”, aldus Van Vlijmen. Wie Van Vlijmen gaat opvolgen is nog niet bekend.